Indexfonder vinner i längden

20071102

Indexfonder bättre än miljöfonder

Varför betala hög avgift för en miljöfond när du får en lika miljövänlig fond i en indexfond? Spararna blir lurade igen denna gång med etiketten miljöfond. Visst är det en miljöfond men den är lika etisk som en etisk indexfond.

Förvaltarna menar att de flesta bolag i dag har en miljöprofil och därför kvalar alla bolag in i en etisk miljöfond.

DN skriver;


En jämförelse med indexfonderna visar tydligt på likheten. Kursutvecklingen för nästan alla etiska fonder följer börsens index. Trots det är avgifterna oftast höga. Den högsta avgiften är till exempel 1.500 kronor högre om året för en person med 100.000 sparade kronor jämfört med den billigaste indexfonden.

Hur är det då med övriga etiska placeringar ? DN fortsätter;


De flesta fonderna placerar till exempel inte i företag som producerar vapen, alkohol eller tobak. Men eftersom få av de stora svenska börsbolagen direkt tillverkar något av detta har det ingen påverkan på urvalet.


Ett plus till fondbolagen är dock att de försöker påverka de bolag de investerar i mot en mer etisk utveckling genom samtal med dem.

Slutsatsen blir dock att investeraren bör hålla sig till indexfonder, då blir investeringen automatiskt etisk, åtminstone lika etisk som i de etiska aktiefonerna. Dn skriver även att fondbolagen försöker vädja till kundernas dåliga samveten men miljöfonderna är bara en ny förpackning på samma gamla produkt.

Klicka på bilden för förstoring
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar