Indexfonder vinner i längden

20100226

Två gånger grundlurad

I dag fick jag ett tråkigt email från en sviken sparare. Det handlar om Acta, fd Svenska Spar. Acta placerade sina kunders pengar vårdslöst och de ignorerade fullständigt vetenskapliga fakta om hur man ska placera kapital för att få en långsiktigt bra avkastning. De "glömde" att sätta kunden i centrum och satte sina egna provisioner och bonusar först. Många kunder förlorade stora belopp. Nedan följer mailet jag fick från signaturen 2 X grundlurad.
Jag kontaktades av Svenska Spar på våren 2002. Jag erbjöds då att gå in i en s k garantifond. Om jag satte in en minimisumma (jag tror det var 30 000 kr) skulle den insatsen flerdubblas efter tre år då insatt kapital plus avkastning skulle utbetalas. Minns inte exakt men enligt Svenska Spars försäljare skulle de 60 000 kronor (2 ggr minimiainsatsen)jag satte in förmeras till mellan 150 000 och 200000 kr. Bakom det här erbjudandet stod ett företag som heter (hette?) CapiNordic, som förmodligen stod i någon sorts ägarförhållande till Svenska Spar. I det reklambrev jag fick från CapiNordic stod det att med garantifond menades att insatt kapital aldrig skulle äventyras. Oavsett avkastning skulle man alltid få tillbaka insatsen.Det var därför det hette garantifond.

Upplägget var följande: Mitt insatta kapital användes för att köpa värdepapper i utlandet. Med dessa som säkerhet lånades upp över 250 000 kr vilka sedan investerades i utländska aktiefonder.

En kassaskåpssäker investering, sade försäljaren på Svenska Spar som dessutom påstod att avkastningen var skattefri.

-Men är den verkligen det? frågade jag.

-Jag ska kolla, sade försäljaren, låtsades koppla in sig på datorn och svarade:

-Jo, jag ser att just den här fonden X är skattefri. Men fonden XX är inte det.

Då borde jag naturligtvis hört larmklockorna ringa, men det gjorde jag inte. På våren 2005 stod det klart att garantifonden gjort mig garanterat grundlurad. 3 000 kr var allt jag fick tillbaka. Blåst blev jag på 57 000 kr.

Jag borde naturligtvis ha varslat faran vid flera tillfällen. Jag ringde till den konsumentbyrå som vakar över banker och försäkringsbolag. Där kunde man inte se att Svenska Spar eller CapiNordic hade tillstånd att föra pengar ut ur Sverige.

Så här efteråt vet jag inte vilket som känns värst. Att förlora så mycket pengar eller att ertappa sig själv med att vara en komplett idiot som gick på Svenska Spars grova lögner. Därför skäms jag över vad jag råkat ut för. Jag vill inte berätta för min omgivning hur lättlurad jag varit. Jag vill inte påstå att jag stod och föll med de pengar som förlorats men 57 000 kr är trots allt mycket för mig eftersom jag i samma veva gick i pension. Det här var pengar jag kunde renoverat min sommarstuga eller min bostad för. Eller kanske kunde jag använt en del av dem för en utlandsresa.

På senare tid har jag varit kund även i Acta. Jag gick in i en hedgefond sedan en Acta-försäljare uppvaktat envist.

-Den här fonden har en historiskt hög avkastning. Förresten kan Du ta ut pengarna precis när Du vill.

Avgiften var hutlöst hög och strax efteråt störtdök fonden vilket i och för sig hade samröre med finanskrisen hösten 2008. Men när jag då enligt löfte ville ta ut pengarna för att kvitta förlust mot vinst samma deklarationsår gick det inte alls. Uppsägning skulle ske tre månader i förväg. Pengarna fick bli kvar och fonden fortsatte att rasa neråt innan den stängdes helt. Jag hade då gjort en förlust på 20000-25000 kr.

Mönstret på Acta är tydligt. Så länge man inte skrivit på kontraktet är Acta väldigt aktivt. När man väl gått på deras erbjudande och det visar sig bära käpprakt åt skogen är det tyst på Acta. Ingen tar då ansvar för någonting längre. Företrädesvis söker Acta kunder i min åldersgrupp och bland människor som dels är okunniga när det gäller ekonomiska placeringar av det här slaget, dels känner oro inför framtiden. Drömkunden för Actra är vilsen pensionär med ett visserligen aktningsvärt sparkapital som Acta vill lägga beslag på men med relativt ringa pension och med rädsla inför ålderdomen. En släkting till mig uppmanades av en annan Acta-medarbetare att pantsätta hela sin skogs- och jordegendom (marknadsvärde cirka 10 milj kr) och satsa hela beloppet i någon fond på andra sidan jordklotet.

Tillbaka till Svenska Spar: Företaget hade upphört och köpts upp av Acta när jag stod där med torsk i maj 2005. Jag ringde upp den f.d. Svenska Spar-försäljaren som då fått annat jobb och berättade om hur grundlurad jag kände mig.

-Nej, vad säger du? blev hans kommentar. Jag saknar ord.

Sedan kom den mest idiotiska kommentar jag någonsin hört:

- Acta har säkert en försäkring som kan täcka Din förlust.

Om Svenska Spar vill jag bara tillägga att jag är glad att företaget är dött. Måtte kadavret har begravts så djupt att de ruttnande kvarlevorna aldrig kommer upp till jordytan igen.

Om både Svenska Spar och Acta vill jag fråga: Behövs sådana företag? Vems ärenden går de? Är de inte i sin avsaknad av moral och medkänsla direkt samhällsfarliga?

Är det inte dags för en förbudslag Lex Svenska Spar?


2 X grundlurad.Läs mer om Acta:

DN om grupptalan mot Acta
Show comments
Hide comments

7 kommentarer:

 1. Vad dillar du om Winther? En person har förlorat allt sparkapital och du säger ingenting? Och varför kan inte detta hända med dina kära indexfonder, vad är skillnaden? Acta sa ju samma som du säger, garanti, inga avgifter, pengarna kan tas ut etc., och se hur det gick! Du tar in ett brev som gör så att du själv osar katt med dina indexfonder -- konstigt.

  Säg vad du vill, men säg inte att enda skillnaden är att Acta är skurkar och det är inte andra för det håller liksom inte vidare.

  SvaraRadera
 2. Acta lurade sina placerare att investera i produkter som ekonomisk vetenskap förkastat för länge sedan. Det var högriskinvesteringar men såldes som säkra kort.

  När det gäller indexfonder har jag aldrig lämnat någon garanti och alltid sagt att det är högriskinvesteringar.

  Men det finns Vetenskapliga bevis att indexfonder är placerarens bästa vän. Alla banker inklusivet Acta visste detta men de sålde trots det sämre investeringar. Uselt.

  SvaraRadera
 3. Förresten Andreas, visa mig den som investerat 60 000 kr i en indexfond och bara har 3000 kr kvar 3 år senare. Jag kan inte hitta någon så dålig indexfond i hela världen.

  SvaraRadera
 4. Såg i dag en intressant artikel på Text-TV på Internet (http://svt.se/svttext/web/pages/109.html).

  (Vet inte hur länge denna länk gäller, för Text-TV kanske drar in sidorna efter en dag eller så, och då slutar väl länken att fungera).

  SvaraRadera
 5. Sidan 109 SVT TEXT

  ARN ger Acta rätt i Lehmanfrågan

  De omkring 3.000 personer som för-
  lorat egna och lånade pengar på inve-
  steringar hos Acta Kapitalförvaltning
  har åkt på ett ordentligt bakslag.

  Enligt beslut i Allmänna reklamations-
  nämnden (ARN) har Acta inte varit
  vårdslöst i sin rådgivning.

  Spararnas pengar placerades bland
  annat i valutaobligationer som givits
  ut av amerikanska Lehman Brothers.

  När Lehman Brothers gick i konkurs
  hösten 2008 hade kunderna obligationer
  med ett osäkert värde och skulder i
  många fall på hundratusentals kronor.

  SvaraRadera
 6. David: vilken INDEXFOND är det du refererar till som Acta har haft och som har gått från 60 000 till 3000 tre år senare?

  SvaraRadera
 7. Nu får du nog läsa artikeln igen. Jag säger att det INTE finns någon indexfond i hela världen som gått från 60 000 till 3000 kr. Acta sålde inte indexfonder utan annat.

  SvaraRadera