Indexfonder vinner i längden

20110425

Jag ger fingret åt guld

Guld är bra att ha på fingret eller möjligtvis i tänderna. I ett krisläge kanske lite guldmynt kan vara en tillgång men som investering finns det betydligt bättre placeringar.

E24 skriver att om man köpte guld för en dollar för 70 år sedan så har det behållit sitt värde. Dollarn har visserligen sjunkit i värde men för 70 år sedan fick man en middag för en dollar och säljer man guldet så får man fortfarande en middag. Det är sant.

Men om du köpt en indexfond med småbolag för 80 år sedan för en dollar så hade du haft 50 000 dollar idag. Det är många middagar.

Dessutom är guld inte en så trygg investering som guldmånglarna försöker förespegla. Guldpriset har varierat kraftigt under årens lopp och jag skulle då inte köpa guld idag när det är all-time-high. Guld har visat sig ha en väldigt hög risknivå och man får väldigt dåligt betalt för att man tar den risken.Relaterat:
DN, Nytt rekord för guldpriset
SvD, dito
E24, Guldet kan bara gå åt ett håll

Bildkälla: ifa.com
Uppdatering 130402


"– Det är ett stort missförstånd att guld skulle vara en säker hamn. Det är en högrisktillgång som till stor del styrs av spekulativa positioner i dag. Om en tillgång kan stiga med 40–50 procent under ett par år kan det falla med lika mycket, säger Henrik Lundin, chefsstrateg på Nordea och får medhåll från fler strateger.
– Tiden är förbi när guldet är den enda trygga hamnen, finansmarknaden har blivit lite mer sofistikerad än så, säger Johan Hagbarth placeringsstrateg på SEB."

Källa: SvD
Show comments
Hide comments

24 kommentarer:

 1. Är det någon skillnad på guldfonder och placeringsguld som exempelvis guldtackor?

  SvaraRadera
 2. Guldfonder är om möjligt än värre investering. Jag ska uppdatera artikeln med en bild om det.

  SvaraRadera
 3. nu är det augusti.
  All Time High är lite högre...

  SvaraRadera
 4. Japp. Läge att rota fram guldet ur gömmorna och sälja det och istället investera i aktieindexfonder och ge en slant till de svältande på Afrikas horn.

  SvaraRadera
 5. Tipsen på den här bloggen verkar vara rekommendationer om hur man INTE skall göra. Hade man lämnat indexfonderna och istället köpt guld i våras hade man varit väldigt mycket rikare idag.

  Men ditt tips är väl som vanligt att köpa så mycket fonder som möjligt?

  SvaraRadera
 6. Vad du ska göra är att satsa långsiktigt och då är det ett bra råd att köpa indexfonder när börsen går ned. Inte ens ditt kortsiktiga sparande bör du lägga i guld idag - det är ju all-time-high och då kan priset börja sjunka när som helst.

  SvaraRadera
 7. Fakta kvarstår: Hade man köpt guld senaste du varnade för det var all-time-high så hade man varit rikare idag.

  SvaraRadera
 8. Faktum kvarstår: Du hade fått betala mycket dyrt i risk för den rikedomen:

  Guld ger 4,9 procent avkastning per år och du riskerar 29 procent per år.

  En halvdålig indexfond (S&P500) ger 14 procent avkastning per år och du riskerar 16,5 procent.

  SvaraRadera
 9. "En halvdålig indexfond (S&P500) ger 14 procent avkastning per år..."
  Det beror ju på vilket år man tittar på. Inte ens världens bästa indexfond har gått upp 14% 2011. I dagsläget är det nog bäst att hålla sig borta från börsen även om visa alltid skriker köp, köp, köp.

  SvaraRadera
 10. Det är ett genomsnitt. Men när är det man ska köpa? Är det när det gått upp eller när det gått ned?

  Givetvis är det när det gått ned som nu. Det är ju när det är röda prislappar man ska handla. Så köp nu! :)

  SvaraRadera
 11. Hur långt tillbaka går du för att få fram detta genomsnitt? Vad jag vet så har inte börsen stigit nämnvärt dom senaste 10 åren. Utvecklingen för guld dom senaste 10 åren ser något annorlunda ut.

  Nu säger jag inte att guld är en säker investering men aktier är ju långt mycket mer osäkert om man ser det historiskt.

  SvaraRadera
 12. Läs gärna artikeln. Risken för guld är långt mycket större än risken i aktier.

  Det är en gammal myt att guld skulle vara säkrare - det är precis tvärtom.

  Guld har en risknivå på 29 procent. Aktier (S&P500) har en risknivå som är betydligt lägre på 16,5 procent.

  Mätperioden är 1945-1992, se diagrammet ovan.

  SvaraRadera
 13. Om man plockar ut åren 1945-1992 kan jag mycket väl tänka mig att det stämmer. Men att alltid förespråka köp av fonder är en kraftig förenkling. Efter kraschen på 30-talet tog det 35 år innan det återigen blev en lönsam affär. Vi har nu haft noll tillväxt på börsen under 10 år och ingen vet när man faktiskt börjar tjäna pengar där igen.

  SvaraRadera
 14. De flesta kursfall har blivit återhämtade inom 6 månader och dagens högfrekvenshandel hjälper förmodligen börsen att återhämta sig snabbare än förr.

  Men 35 år måste gälla någon udda fond. Vad har du för källa på det?

  SvaraRadera
 15. Det är inte någon udda fond utan Affärsvärldens Generalindex.

  http://2.bp.blogspot.com/-rPdIJ607AfY/TlMy9xSRYHI/AAAAAAAAGSY/r08nWU42fms/s1600/afgx_1901-201108.png

  SvaraRadera
 16. Affärsvärldens Generalindex är ett index som saknar utdelningar och visar alltså enbart kursrörelser. Tar man med hela avkastningen blir siffrorna mycket bättre.

  SvaraRadera
 17. Självklart saknas utdelningarna men grafen bevisar att börsen inte alltid går upp.

  SvaraRadera
 18. Du skrev ditt inlägg i april 2011 och det är rätt intressant att jämföra hur guldpriset har gått sedan dess och hur börsen och bostadsmarknaden har gått. Stockholmsbörsen gick ner drygt 16% under samma period som guldpriset ökade med över 20%. Du får gärna tipsa mig om du har du några andra investeringar som du ger fingret åt?

  SvaraRadera
 19. Jag investerar långsiktigt och då har guld inte en chans. Kortsiktigt kan det verka bra men det är en illusion


  Guld ger 4,9 procent avkastning per år och du risknivån är 29 procent per år.

  En halvdålig indexfond (S&P500) ger 14 procent avkastning per år och du risknivån är 16,5 procent.

  SvaraRadera
 20. Guld är ingen "investering", det är ett sparande och sett som ett sådant är det idiotsäkert. Fonden kan gå upp och ner och i teorin tappa 100% av sitt värde. Guld kan gå upp och ner, även om det mest är upp numera, men det kan aldrig bli värdelöst.

  Nä, jag avstår nog papperslöften och fortsätter att köpa guld.

  SvaraRadera
 21. Ett citat:

  "De senaste fem åren har dock guld varit en god investering och gett en avkastning på drygt 67 procent. Men under det senaste året har guldpriset fallit med 8,6 procent och under de senaste 30 dagarna med 6,5 procent, enligt goldprice.org.

  - Det finns inget intelligent att säga om guld. Ingen kan säga vad som är det rätta priset för ett uns guld. Folk kommer säga att priset ska både upp och ned. Men för att dra en intelligent slutsats om investering måste man veta vad som är det rättta priset. Det går inte att göra med en tillgång som guld som inte producerar något kassaflöde. Så man kan köpa det på vidskeplig basis eller så struntar man i det likt en ateist. Men det går inte att köpa guld baserat på en analytisk grund, säger investeraren Howard Marks, till Outlook India."

  Källa: Affärsvärlden:
  Investeraren: Det finns inget riktigt guldpris

  SvaraRadera
 22. Idag skriver di.se:
  "Det var procentuellt det kraftigaste raset sedan den 28 februari 1983 och kontraktsvolymerna de största sedan handeln med guldterminer inleddes i USA 1974."
  Källa: http://www.di.se/artiklar/2013/4/16/storsta-guldprisraset-pa-30-ar/

  När det är stora ras på börsen så är det köpläge och jag gissar att samma sak gäller guld men vill man ha en tryggare investering så skulle jag satsa på en indexfond idag.

  SvaraRadera
 23. UJUJ nu börjar det likna ett köpläge om man gillar guld, vilket jag dock inte rekommenderar.

  Guldraset har kostat Miljarder

  SvaraRadera
 24. "Men fallet är fortfarande stort: 7 procent under senaste veckan, och nära 25 procent under de senaste tre månaderna. Det närmar sig den största nedgången under ett kvartal på 90 år (London 1920), och den största årliga nedgången på 30 år, skriver Bloomberg news."

  Källa: SvD: Guldets prisfall det största på 90 år

  SvaraRadera