Indexfonder vinner i längden

20110321

Andreas Cervenka nominerad Årets förvillare

Andreas Cervenka och SvD har nominerats till titeln årets förvillare för sin kritik av passiv förvaltning av kapital.


"Till årets förvillare kan den utses som i Sverige under året, frivilligt eller av grov oaktsamhet, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att främja auktoritetstro och en okritisk inställning till sådant som sägs i vetenskapens namn." (Föreningen Vetenskap och Folkbildning)


Cervenka är uppenbarligen medveten om att indexfonder ger den bästa avkastningen till placeraren i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Trots det beskriver han den förvaltningen som att flyga flygplan med "döva, blinda och berusade piloter".


Källa: SvD - Blindsegling på börsen
Show comments
Hide comments

5 kommentarer:

 1. Kanonsida David. jag skall då börja spara långsiktigt i Indexfonder. Men hur sjutton startar man. Var finner jag förvaltare till låga avgifter och var kan jag läsa mer om hur jag skall tänka då jag ska välja förvaltare och fonder. Vet du nån bra sida som tar upp detta elle rhar d kanske gjort det i tidigare inlägg? Maila mig gärna på robert.lundell@hotmail.com eller svara här: )

  SvaraRadera
 2. Hej Robert,

  Tack för din kommentar. Jag har ikväll lagt in en länk överst på sidan som heter Placeringstips. Jag hoppas den kan vara till hjälp för dig.

  SvaraRadera
 3. Tusen tack David

  SvaraRadera
 4. Då har jag läst igenom det och blivigt lite klokare. Men ett frågetecken kvarstår som säkert är ganska korkat :) Men hur startar jag. Ska jag kontakta min bank för att få upprätta ett fondkonto och knyta indexfonderna på nå vis eller kan jag göra allt sådan via min internettbank?

  SvaraRadera
 5. Det brukar vara enklast att logga in på internetbanken och starta upp ett månadssparande själv.

  Men du kan även gå till din bank och begära rådgivning. Säg till om att du vill ha ett skriftligt placeringsförslag. Banken kommer att ställa några frågor till dig och ge dig ett skräddarsytt förslag.

  Detta tar du hem och studerar. Alla aktiefonder i förslaget kan du sedan byta ut mot indexfonder.

  Och du - dina frågor är inte alls korkade utan kloka. :)

  Om du känner att du inte behöver någon rådgivning så kan du gå in på exempelvis Avanza eller Nordnets hemsidor och starta upp ett sparande där. I de flesta fall är det lönsamt att ha en kapitalförsäkring att spara i . Kolla in länken kapitalförsäkring högst upp.

  Lycka till!

  SvaraRadera