Indexfonder vinner i längden

20110209

Aktiestinsens hemlighet - enbart köp

Aktiestinsen Lennart Israelsson jobbade på SJ och fick efter det en pension på 5200 kr i månaden. Han började köpa aktier 1947 och har tjänat ihop 140 miljoner kronor. Hans strategi är enkel:

"Mitt knep är att jag inte säljer av mina investeringar utan jag ligger alltid kvar. På det sättet är jag alltid med på uppgångarna, utan att det kostar någonting."

Aktiestinsen säljer inte, han köper bara och ligger passivt kvar. Genialiskt enkelt!

Källa:
Aftonbladet: Så sparade Aktiestinsen ihop 140 miljoner kronor
Show comments
Hide comments

5 kommentarer:

 1. Tyvärr är det enkla oftast svårt. Man "handlar" gärna för ofta. :/

  SvaraRadera
 2. Ja, det gäller att förhålla sig passiv. I alla fall efter att man köpt. :)

  SvaraRadera
 3. Ursakta for okunskapen, helt gron pa detta men blivit valdigt intresserad..
  Ar det sa enkelt. att om man hittar en grym aktie, sa ar det bara att behalla den? Ar det inte battre att salja den nar den ar overvarderad, och sen kopa fler nar den blivit billigare?
  Ger indexfonder 10% verkligen? Efter alla avgifter och allt extra? Nar jag laser andras bloggar, far jag uppfattningen om att det inte ar sa bra. och efter alla avgifter, sa har den sjunkit..?
  Nar du val hittat en bra indexfond, saljer du den aldrig da?
  Ar det viktigt NAR man koper indexfonder?
  Hoppas du orkar svara pa allt detta, vore oerhort tacksam=)

  Mvh Daniel

  SvaraRadera
 4. Forskningen har visat att det bara är 3 procent av alla aktiva förvaltare som lyckas sälja en aktie när den blivit övervärderad och tjäna pengar på det ett enskilt år så det är lika bra att låta bli.

  Sverigeindex har givit ca 12 procent de senaste hundra åren och efter inflation och avgifter ca 10 procent. Detsamma gäller globalindex exempelvis MSCI World de senaste 40 åren.

  Det spelar ingen roll _när_ man köper en indexfond. Forskningen visar att det är viktigt att man gör det så snart som möjligt eftersom uppgången på 10 procent per år är koncentrerad till ca 10-11 handelsdagar per år.

  Det är omöjligt att säga när dessa dagar kommer så det är lika bra att ligga exponerad mot marknaden hela tiden.

  SvaraRadera
 5. Daniel frågade, "Nar du val hittat en bra indexfond, saljer du den aldrig da?"

  Nja, jag försöker tillämpa tiondeprincipen (se längst ned här på sidan) så jag undviker att sälja men ibland måste man ha lite kapital och då säljer jag.

  Jag kanske är extremist när det gäller indexfonder men jag tycker man ska ligga exponerad med så mycket kapital det bara är möjligt mot marknaden eftersom det är där man får bra avkastning.

  Inflationen just nu är 2,5 procent och det betyder att ett vanligt bankkonto är rena förlusten. Då är det bättre att ligga med så mycket kapital i indexfonder som man bara vågar.

  Man ska ha så mycket pengar i indexfonder man bara kan. Man ska investera i indexfonder tills man börjar spy. :)

  (SPY är beteckningen på en av världens största indexfonder.)

  SvaraRadera