Indexfonder vinner i längden

20100223

Spartips - Spara 25 000 kr på bubblor

"– Det vänder sig i magen när jag ser folk bära hem flaskvatten från affären.  Vi har absolut ingen anledning att inte dricka kranvattnet. I Sverige har vi världens bästa kranvatten."

Svenskt kranvatten är nyttigare, miljövänligare tusen gånger billigare än flaskvatten köpt i butik. Och det fungerar utmärkt att kolsyra själv.

Miljön
Flaskvatten transporteras ofta långa sträckor i lastbil, ibland ända igenom hela Europa från Italien. Dessutom kastas miljarder plastflaskor på tippen och bidrar till ett enormt sopberg helt i onödan.

Hälsan
Mineralvatten innehåller högre bakteriehalt än kranvatten. Flaskvatten innehåller även ofta höga halter fluor och nat­rium, så höga att man inte bör ge sådant vatten till barn. Det är faktiskt så att många flaskvatten som exempelvis Ramlösa ej skulle bli godkänt som dricksvatten av livsmedelsverket om det vattnet fanns i din dricksvattenkran.

Ekonomin
Det är du som får betala de långa transporterna och vinsterna till flaskvattenföretagen. I de flesta fall betalar du 1000 gånger mer för flaskvatten än för kranvatten och ibland upp till 10 000 gånger mer för en sämre produkt.


En familj som dricker ett par liter flaskvatten om dagen kan spara 60 kr i månaden på att istället dricka och kolsyra sitt vatten själv. Om man sparar 60 kr i månaden i en indexfond med 10 procents avkasting i 15 år så har man sparat ihop 25 000 kr.

Källor:
Ekonomin vinner på egna bubblor

Flaskvatten ej godkänt

Svenskt kranvatten tippas som nästa heta miljötrend

Flaskvatten 2000 gångerdyrare

Citatet: Anders Nordström, universitetslektor i naturgeografi vid Stockholms universitet.
Show comments
Hide comments

2 kommentarer:

 1. Andreas sa... [inlägget nedkortat av adm]  "Konstigt att du inte säger vilket vatten som smakar bäst. Jag tycker nog att köpt vatten smakar bättre än kranvatten.

  Har hört att det finns e-kolibakterier i kranvatten.

  Det du tar upp här att det är dåligt för miljön med vatten från affären, det har jag hört under flera år förr, men nu på senaste tiden så säger 'de' att det inte är sämre för miljön än nåt annat.

  Tittade runt nu och kunde inte hitta det jag läste då att det inte var nån miljöbov (men det betyder inte att jag hittat på vet du), men hittade en artikel som säger att flaskvattnet inte är riktigt så stor skurk som det brukar sägas (http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Vin.aspx%3Fsectionid%3Dvin%26stat%3D0%26menusection%3Dvin%3Bvinnyheter%26articleid%3D2009%255C06%255C14%255C341529). Så vad säger du om det då?

  Jag brukar köpa vatten i affären nån gång sällan, men aldrig kolsyrat sådant (kolsyrat vatten tycker jag smakar beskt).

  En flaska Imsdal 1,5 liter kostar här där jag bor 14:90 (fast sen tillkommer pant med 2 kr så då blir det ju ca 17 kr). Så jag fattar faktiskt inte vad för priser ni pratar om (men det är väl stockholmspriser kanske). Sen finns det ett vatten som säljs på Konsum, "AQUAD'OR", det kostar 10 kr för 1,5 liter (plus pant på 2 kr så då blir det ju 12 kr för det). Jag brukar i stort sett aldrig köpa Ramlösa eller Loka.

  Men du David, om man då måste välja, är det inte bättre att köpa vatten än Coca-Cola?"

  Tack för ditt inlägg Andreas. Jag vill göra dig uppmärksam på att denna hemsida inte representerar någon bank, fondbolag, finansinstitut eller före detta eller nuvarande arbetsgivare jag har eller haft.

  Kalkylen är för en familj som dricker 2 liter vatten om dagen i femton år. Med ditt vatten för 10 kr per 1,5 liter blir besparingen: 13,33 per dag = 400 kr/månaden = 4800 kr per år.

  Om man placerar 4800 kr per år i en indexfond med 10 procents avkastning i femton år å har du sparat

  167 758 kr!

  Så det måste vara väldigt dyrt flaskvatten ni har i Hallsberg.

  Flaskvatten är en miljöbov hur som helst eftersom vi har bättre vatten i kranen i Sverige. Men du har rätt i att det är bättre och nyttigare att köpa vatten än Coca Cola. Men kranvatten är ännu nyttigare än flasvatten.

  SvaraRadera
 2. ...och det är kolsyrat kranvatten som smakar bäst. Jag kolsyrar mitt vatten själv.

  Men visst händer det när jag käkar ute att jag tar flaskvatten och det beror på att jag vill ha kolsyrat vatten vilket de flesta uteställen inte har eget.

  Men jag skulle inte få för mig att köpa vatten i butik och bära/köra hem det. Det är ju absurt!

  SvaraRadera