Indexfonder vinner i längden

20071110

V75 och Lotto - du blir lurad

Varför satsa din slantar i något om bara ger tillbaka kanske 60% av det du investerat? Det är vad du får på vissa lotterier, vadslagning, spel och poker. Om du däremot sätter 100 kr i en svensk indexfond så får du tillbaka 110kr per år i genomsnitt. Vissa år går minus 50% och andra år går plus 60% men snittet är i alla fall 10% på plussidan.

Det finns en psykologi bakom detta med lotteriet som gör att den som tar lotten blir rejält lurad. Det liggger nämligen till så i människans psyke att hon har betydligt lättare att komma ihåg en vinst än en förlust. Dettta är ett av speldjävulens bästa vapen. Majoriteten av spelarna går omkring och tror att de går med vinst och att det är andra som förlorar pengar.

Det andra stora vapnet som speldjävulen använder är vanföreställningen att man kan vinna pengar på spel och dobbel. Men det är inte matematiskt möjligt att vinna! Jo, säger den hjärntvättade spelaren, det kan man visst det! och fortsätter -" Jag såg idag i tv att en person van 22 miljoner på v75, så man kan visst vinna!" LURAD! Den som vann får stora rubriker och därmed stort utrymme i allas medvetande men förlorarna som är mångdubbelt fler får inget utrymme och därmed är de helt bortglömda.

Chansen att vinna är så försumligt liten att det i praktiken inte är någon som vinner. Det är en så matematiskt liten chans att bli en storvinnare så det är inget att räkna med för den enskilde individen. Men i medvetandet på den lurade spelaren är vinnarchansen enormt mycket större än risken att förlora.

Speldjävulens tredje vapen är att inbilla spelaren att insatsen är försumligt liten. - "jag spelar ju bara för 200 kr i veckan", säger den lurade spelaren. Spelbegäret är ofta något som håller i sig ett helt liv och det är inte ovanligt med spelare som spelat i 40-50 eller tom 60 år i sträck. Dessa spelare har fått en och annan vinst men även dem har de spelat bort.

Om de hade satsat 200 kr i veckan under en 50 års period så rör det sig om 200 kr x52 veckor x 50 år = 520 000 kr nominellt. Hade spelaren istället satsat pengarna i en svensk indexfond med 10% avkastning hade han haft 13 miljoner kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar