Indexfonder vinner i längden

20100429

Indexfonder har bevisligen bättre avkasting

- "Indexfonder har höga genomsnittliga betyg och det är ett bevis på att man får bättre avkastning med en indexfond eftersom kostnaderna är lägre"
Jonas Lindmark, analytiker på Morningstar.

Källa
E24: Välj bort dina blandfonder
Show comments
Hide comments

17 kommentarer:

  1. Vad händer med indexfonder vid såna här börssvängningar som vi sett idag?

    SvaraRadera
  2. Har du själv köpt aktier under dessa dagar?

    SvaraRadera
  3. Vid ett börsras följer en indexfond med ned i raset och upp vid uppgången så följer den också med upp.

    Det man kan göra när det rasar är att köpa mer av sin indexfond för fonden kommer att återhämta sig. Det man kan säga om börsras är att de är tillfälliga men uppgångarna är permanenta, så börsras innebär att det är rea på börsen så då ska man passa på att köpa mer.

    Jag köper kontinuerligt indexfonder varje månad och nu ska jag köpa lite extra när det är så billigt. Passa på du med! Pengar som du kan avvara i fem-tio år ska du investera, och helst i globala indexfonder.

    SvaraRadera
  4. Ja ja. Ja nu vet jag inte om det finns ett lägsta belopp som man måste sätta in för att få börja spara i indexfonderna, men det gör det säkert. Några hundra kronor har kanske många som man skulle kunna avvara en längre tid, men jag misstänker att du rekommenderar bra större summor att sätta in, och har man det knapert så är det ju då ingen självklarhet (t.o.m. du borde förstå det). Men intressant är det väl. Ja man får väl se. Kanske man lär sig nåt i alla fall om indexfonder.

    Förresten läste nu på Wikipedia under "kritik" av indexfonderna. Det stod nåt om "förhöjd risk" när man har indexfonder. Då blir man ju lite kall om fötterna (osäker).

    SvaraRadera
  5. Man kan börja spara 200 kr i månaden och när man känner för det kan man öka beloppet. Jag brukar rekommendera att spara 10% av inkomsten (se längst ned på denna sida) men det kan vara svårt att komma dit på en gång så då kan man göra så här:

    1. Starta med 200 kr i månaden
    2. Varje gång du får löneökning så sparar du hälften av de pengarna och behåller hälften själv
    3. Hälften av alla extrapengar som kommer in exempelvis födelsedagspresenter eller skatteåterbäring sätter du in i sparandet

    Då är du snart uppe större summor

    SvaraRadera
  6. Det du i Wikipedia var skrivet av en kritiker men sanningen är att risken är lägre i en indexfond:

    "Risken i indexfonder påverkas av ett antal faktorer. Risktagandet blir normalt lägre om index täcker en bred marknad och om många bolag ingår i index. Den så kallade förvaltarrisken är eliminerad i indexfonder, liksom risken i enskilda aktier och enskilda marknadsektorer."

    Kritikerna säger förståss tvärtom men det finns åtskilliga vetenskapliga bevis på att du får högre avkasting i en indexfond med lägre risk än i vanliga fonder. "Förespråkare för aktivt förvaltade fonder brukar framhålla att indexfonder, som följer kapitalviktade börsindex, innebär förhöjd risk eftersom de är överviktade i högt värderade och underviktade i lågt värderade aktier, dvs tvärtemot de aktiva fondernas strävan. Det finns dock inga empiriska studier som ger stöd för dessa argument. På längre sikt torde detta förhållande dock gynna indexfonderna som därmed har en tendens att investera i de mest livskraftiga bolagen."

    Med andra ord kan man sammafatta det hela med att:

    Indexfonder ger lägre risk och högre avkastning.

    Citatkälla: Wikipedia

    SvaraRadera
  7. Jaja, tack för svar tror jag.

    200 kr en gång går väl an, men du menar väl 200 kr i månaden. Undrar vad som händer om man sätter in 200 kr en gång, men nästa månad får det knapert och inte kan undvara ens 200, är man tvungen att säga upp sparandet då?




    (Förresten har jag för mig du antytt att du som bankman inte får ge hur mycket kostnadsfria råd som helst, och då får du väl strunta i mina frågor. Men det är också svårt för mig att veta vad man får fråga om "lagligt", eller vad man nu ska kalla det).

    SvaraRadera
  8. Andreas,

    Fråga på du bara. Jag tar inget betalt, jag tycker rådgivning är kul och gör det gärna gratis. Men lova att inte säga något till min chef för annars lär jag inte få några fler löneförhöjningar! :)

    SvaraRadera
  9. Om du sparar 200 kr i månaden så tror jag de flesta banker tycker det är ok att du slutar spara utan att du påförs några avgifter eller så.

    Men om du sparar i exempelvis en kapitalförsäkring kan det vara annorlunda. Då har de flesta banker ett minimibelopp för att kapitalförsäkringen inte ska annuleras.

    Exempelvis har Avanza 1000 kr, Nordnet ca 13000 kr och de andra bankerna ligger oftast någonstans däremellan.

    Jag rekommenderar att du sparar i Kapitalförsäkring av skatteskäl men till att börja med kan du spara några år i vanliga fonder tills du fått ihop några tusen.

    SvaraRadera
  10. Ja vi får se vad det blir av det. Många nya "ekonomiord" för mig att lära mig också. Hade inte ens hört talas om Nordnet t.ex. . Det var lättare förr, he he, eller hur David?

    SvaraRadera
  11. Sälj dina aktier nu då Winther, så tjänar du massor. Men ge gärna vinsten till apg29, det är väl en bra plan.

    SvaraRadera
  12. Man ska undvika att sälja av sitt kapital. Det kan man behålla år efter år generation efter generation. Man ska bara nyttja avkastningen av kapitalet

    Se kapitalet som ett träd som ger frukt. Åt frukten inte trädet annars får du mindre frukt nästa år.


    Man ska bara konsumera 90 procent av avkastingen av kapitalet. På så sätt ökar det hela tiden.

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Vet du någon sida där man kan se hur index stigit under längre perioder?
    Funderar på att spara i några globala index-fonder nu, men tittade bla på fonden "SEB USA Indexfond" och på avanzas sida ser man enbart 10 år bak i tiden och den verkar bara gått ner ända sedan dess. Kan det verkligen stämma? 10% avkastning som du nämner, på hur lång tidsperiod brukar man räkna för det?

    tack för en intressant sida

    SvaraRadera
  14. Jag brukar använda mig av morningstar.se som har historik upp till 15 år. Dock är de flesta fonder yngre än 15 år så det är inte så många som helt enkelt har existerat så länge.

    Jag brukar söka på ordet index och på så sätt får jag med många indexfonder - dock inte alla. Exempelvis får man inte med Avaza Zero fonden utan avgifter.

    Tittar man på SEB USA Indexfond - Lux utd (index) så har den gått ned på 10 år sikt men tittar man på 15 år så har den gått upp.

    källa
    http://morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?search=index&ctgry=EUCA000526&view=history


    När jag refererar till 10 procents avkastning så brukar jag tänka på att svenska börsen gått upp med ca 12 procent per år sedan 1909. Om man tar bort ett par procent i inflation så hamnar vi på 10 procent.

    Amerikanska börsen Dow Jones fundamentala indexfonder har fiktivt snittat ca 14 procent totalt de senaste 80 åren. (Källa: ifa.com )

    SvaraRadera
  15. Hej David,

    Ok tackar för svaret, då kanske det är läge att köpa lite SEB USA Indexfond nu då.

    SvaraRadera
  16. Ja, det har gått dåligt för USA en längre tid och då är det definitiv köpläge. Varför inte månadsspara i fonden?

    Själv köper jag nu indexfonden VANGUARD SM-CAP ETF vilken är lite mer riskfylld eftersom den innehåller amerikanska småbolag.

    SvaraRadera