Indexfonder vinner i längden

20100404

Så skuggar du superdatorns högfrekventa handel

Superdatorn Cray
Är du snabbare än en superdator?
Då ska du köpa akter.

Många småsparare tror att de kan hitta den rätta aktien att köpa för dagen. Men under tiden småspararen funderar över om just denna aktie är den rätta har en superdator redan köpt aktien och sålt den tusentals gånger.

Idag finns superdatorer programmerade med kunskaper som skulle ta hundratals år för småspararen att plugga in och på en tusendels sekund tar datorn investeringbeslut, köper och säljer och överblickar hundratusentals aktier samtidigt på börser över hela jordklotet.

Och inbilla dig inte att din fondförvaltare har en superdator som investerar dina pengar. De förvaltare som har det berättar det inte för någon utan håller det hemligt. De investerar bara sina egna pengar och släpper inte in några småsparare.

Det enda sättet att komma i närheten av överlista dessa superdatorer är att skugga dess beslut och det gör man enklast genom att investera i en indexfond. Då kan du dra nytta av att dessa superdatorer gör marknaden enormt effektiv och den bästa investeringen på en effektiv marknad är en passiv placering i en indexfond.

Källa
E24: Snabbast vinner på den hemliga handeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar