Indexfonder vinner i längden

20100416

Arvskatten höll folk vid liv längre?

Visste du att 10 procent fler människor dog den 1 januari 2005 än 2004? Det berodde på att arvsskatten avskaffades 1 januari 2005 enligt professor Henry Ohlsson tillsammans med forskaren Marcus Eliason i en studie.

De spekulerar i att man kanske kan hålla sig vid liv lite längre om man vet att det lönar sig. Men jag undrar om inte det finnes en del skelett i garderoben här. Tänk dig att din anhörige avlider i sin säng på nyårsafton. Om det inte är ett oväntat dödsfall så är nog frestelsen stor att inte anmäla dödsfallet förrän på nyårsdagen.


Var var han på nyårsafton 2004?

Ett annat scenario skulle kunna vara den patient som man beslutar att stänga av respiratorn för men  väntar några timmar, till efter tolvslaget.

Hur som helst dog 10 procent fler personer efter att arvsskatten avskaffades.

Arvskatten var en riktigt förskräcklig skatt. Totaleffekten av arvskatt och realisationsvinstskatt ihop var ofta över 100 procent av förmögenheten. Det berodde på att arvsskatten var som värst upp till 70 procent och ovanpå det realisationsvinstskatt på 30 procent. Om tillgångarnas värde sjönk mellan dödsdagen och avyttringsdagen kunde skatten bli över 100 procent.


Benjamin Franklin (mannen på sedeln) myntade begreppet, "Tid är pengar."
Men ett halvår innan han dog sade han att, "det finns bara två saker 
som man kan vara säker på, döden och skatterna."

Källa:
Affärsvärlden Juridik
Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar