Indexfonder vinner i längden

20080921

Brytpunkten blev ett väletablerat begrepp efter skattereformen 1991. Skattereformen som var en blocköverskridande politisk överenskommelse gick ut på att ingen skulle betala mer än 50 procent i skatt och att enbart 15 procent av befolkningen skulle betala mer än 30 procent. Idag betalar i princip alla mer skatt så överenskommelsen håller inte längre.

Brytpunkten är det belopp när man går från att betala 30 procent skatt till 50 procent.

Idag (2008) är kommunalskatten drygt 30 procent och den betalar alla som har en inkomst under 27383 kr per månad. På inkomster över 27383 kr så betalar man ytterligare en skatt den så kallade statliga skatten som är på ytterligare 20 procent alltså totalt 50 procent.

Om du exempelvis tjänar 3000 kr över brytpunkten så betalar du bara 50 procent skatt på dessa 3000 kr och 30 procent på övriga pengar.

Kommunalskatten är dock inte 30 procent längre utan högre än så i de flesta kommuner så om du har 35 procent skatt i din kommun blir procentsatsen du betalar 35+20 = 55 procent alltså blir det bara 45 procent av lönen kvar i din plånbok. Det finns ytterligare brytpunkt för höginkomsttagare där man betalar ytterligare en skatt; den så kallade värnskatten. Den är på 5 procent till och gränsen för att betala den går vid ca 500.000
kronor per år i inkomst.

Brytpunkten är viktig att känna till om man ska planera sin ekonomi. Är det exempelvis lönsamt att jobba övertid för en långpendlare som normalt har en inkomst på brytpunkten? Denna får ju enbart 45 procent av sin timlön i plånboken och detta ska täcka pendlingskostnaden.

Om du ligger på brytpunkten i lön kan det vara fördelaktigt att i stället för löneförhöjningar få andra förmåner från din arbetsgivare exempelvis mer semester, friskvårdsbidrag eller löneväxling. Löneväxling innebär att du får en tjänstepension av din arbetsgivare. I denna kan du då spara mer än de 12000 kr man får pensionspara som privatperson idag.

Att pensionsspara som privatperson för den som ligger över brytpunkten kan bli en mycket bra affär eftersom man får göra avdrag för 12000 kr. Dessa pengar behöver alltså inte beskattas förrän du blir pensionär, och eftersom de flesta pensionärer betalar mindre skatt är det bättre att betala skatten då. Om du idag betalar 55 procent skatt och som pensionär betalar 35 procent skatt istället så innebär det att du betalar 20 procentenheter mindre i skatt vilket under en pensionsspartid på 40 år motsvarar 96000 kr mindre i skatt som pensionär. Med ränta-på -räntaeffekten kan beloppet bli mångdubbelt större.

Relaterat:
Räkna ränta på ränta kalkylator
Läs mer!

20080902

Grattis Nordeakunder till Er första indexfond. Nordea har verkligen visat framfötterna på sista tiden och storsatsar på alla fronter. Det senaste är att de den 1:a September startade Nordea Indexfond Sverige.

Jag förutspår att denna fond kommer att slå alla andra aktivt förvaltade svenska fonder Nordea har inom en tjugoårsperiod.

Det finns tusentals vetenskapliga bevis på att passiv förvaltning slår aktiv förvaltning på lång sikt.

Nordea själva slår dock inte på stora trumman för sin nya fond utan säger att den inte kommer att slå index på grund av att avgiften på fonden är 0,4 procent. Men jag säger emot det påståendet. Fonden ger nämligen utdelning och räknar man in den så lär den lätt slå de flesta sverigeindex eftersom dessa inte innehåller utdelning.

Saxat från Nordeas Hemsida:

Indexfond som följer svenska börsen

Indexfond Sverige är en indexfond som följer utvecklingen hos det svenska börsindexet OMX Stockholm Benchmark Cap_GI (OMXSBCAP). Det är de 80 till 100 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Rekommendationer för Indexfond Sverige

Fonden passar dig som sparar långsiktigt. Ett sparande i fonden bör kompletteras med aktiefonder som placerar i utlandet samt räntefonder för en ökad riskspridning.
Vi rekommenderar en spartid på fem år, men beroende på
risken i ditt övriga sparande kan den rekommenderade spartiden antingen vara längre eller kortare. Du bör inte placera i fonden om du inte är beredd att acceptera kortsiktiga kurssvängningar.

Förhoppningsvis kommer Nordea att starta även utländska indexfonder eller varför inte en global indexfond för de sparare som vill ha passiv förvaltning? Forskning har visat att en global indexfond något överviktad mot småbolag är den bästa långsiktiga investering man kan ha.

Källa:
Nordea.se Prospekt m.m. finns för nedladdning
Läs mer!