Indexfonder vinner i längden

20080921

Brytpunkten

Brytpunkten blev ett väletablerat begrepp efter skattereformen 1991. Skattereformen som var en blocköverskridande politisk överenskommelse gick ut på att ingen skulle betala mer än 50 procent i skatt och att enbart 15 procent av befolkningen skulle betala mer än 30 procent. Idag betalar i princip alla mer skatt så överenskommelsen håller inte längre.

Brytpunkten är det belopp när man går från att betala 30 procent skatt till 50 procent.

Idag (2008) är kommunalskatten drygt 30 procent och den betalar alla som har en inkomst under 27383 kr per månad. På inkomster över 27383 kr så betalar man ytterligare en skatt den så kallade statliga skatten som är på ytterligare 20 procent alltså totalt 50 procent.

Om du exempelvis tjänar 3000 kr över brytpunkten så betalar du bara 50 procent skatt på dessa 3000 kr och 30 procent på övriga pengar.

Kommunalskatten är dock inte 30 procent längre utan högre än så i de flesta kommuner så om du har 35 procent skatt i din kommun blir procentsatsen du betalar 35+20 = 55 procent alltså blir det bara 45 procent av lönen kvar i din plånbok. Det finns ytterligare brytpunkt för höginkomsttagare där man betalar ytterligare en skatt; den så kallade värnskatten. Den är på 5 procent till och gränsen för att betala den går vid ca 500.000
kronor per år i inkomst.

Brytpunkten är viktig att känna till om man ska planera sin ekonomi. Är det exempelvis lönsamt att jobba övertid för en långpendlare som normalt har en inkomst på brytpunkten? Denna får ju enbart 45 procent av sin timlön i plånboken och detta ska täcka pendlingskostnaden.

Om du ligger på brytpunkten i lön kan det vara fördelaktigt att i stället för löneförhöjningar få andra förmåner från din arbetsgivare exempelvis mer semester, friskvårdsbidrag eller löneväxling. Löneväxling innebär att du får en tjänstepension av din arbetsgivare. I denna kan du då spara mer än de 12000 kr man får pensionspara som privatperson idag.

Att pensionsspara som privatperson för den som ligger över brytpunkten kan bli en mycket bra affär eftersom man får göra avdrag för 12000 kr. Dessa pengar behöver alltså inte beskattas förrän du blir pensionär, och eftersom de flesta pensionärer betalar mindre skatt är det bättre att betala skatten då. Om du idag betalar 55 procent skatt och som pensionär betalar 35 procent skatt istället så innebär det att du betalar 20 procentenheter mindre i skatt vilket under en pensionsspartid på 40 år motsvarar 96000 kr mindre i skatt som pensionär. Med ränta-på -räntaeffekten kan beloppet bli mångdubbelt större.

Relaterat:
Räkna ränta på ränta kalkylator

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar