Indexfonder vinner i längden

20080902

Nordea Indexfond Sverige startad

Grattis Nordeakunder till Er första indexfond. Nordea har verkligen visat framfötterna på sista tiden och storsatsar på alla fronter. Det senaste är att de den 1:a September startade Nordea Indexfond Sverige.

Jag förutspår att denna fond kommer att slå alla andra aktivt förvaltade svenska fonder Nordea har inom en tjugoårsperiod.

Det finns tusentals vetenskapliga bevis på att passiv förvaltning slår aktiv förvaltning på lång sikt.

Nordea själva slår dock inte på stora trumman för sin nya fond utan säger att den inte kommer att slå index på grund av att avgiften på fonden är 0,4 procent. Men jag säger emot det påståendet. Fonden ger nämligen utdelning och räknar man in den så lär den lätt slå de flesta sverigeindex eftersom dessa inte innehåller utdelning.

Saxat från Nordeas Hemsida:

Indexfond som följer svenska börsen

Indexfond Sverige är en indexfond som följer utvecklingen hos det svenska börsindexet OMX Stockholm Benchmark Cap_GI (OMXSBCAP). Det är de 80 till 100 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Rekommendationer för Indexfond Sverige

Fonden passar dig som sparar långsiktigt. Ett sparande i fonden bör kompletteras med aktiefonder som placerar i utlandet samt räntefonder för en ökad riskspridning.
Vi rekommenderar en spartid på fem år, men beroende på
risken i ditt övriga sparande kan den rekommenderade spartiden antingen vara längre eller kortare. Du bör inte placera i fonden om du inte är beredd att acceptera kortsiktiga kurssvängningar.

Förhoppningsvis kommer Nordea att starta även utländska indexfonder eller varför inte en global indexfond för de sparare som vill ha passiv förvaltning? Forskning har visat att en global indexfond något överviktad mot småbolag är den bästa långsiktiga investering man kan ha.

Källa:
Nordea.se Prospekt m.m. finns för nedladdning
Show comments
Hide comments

4 kommentarer:

 1. Jag blev jätteglad när jag såg vad du skrivit om indexfond Sverige!
  Jag "hittade" och placerar i den, och tror att det ska bli BRA.
  Fråga i banken efter indexfond och det är inte något de tycker är värt att placera i, utan försöker nästan "mörka" att det finns en så´n. Förmodligen tjänar de inget på den, låg avgift, och kanske är dom såna där "girigbukar", som ska sko sig på kundernas bekostnad...
  Mindre inkomster ger lägre pensioner och bonusar till banktjänstemännen, kan man tänka.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar.

  Lycka till med spargrisen!

  SvaraRadera
 3. Hej. Detta är från 2008 hur ser Indexfond ut i dag? Tänkte mig detta sparfond.
  Vänligen Britta kejonen

  SvaraRadera
 4. Hej Britta,

  Tack för din kommentar!

  Denna fond ser fortfarande ut som en mycket bra investering på lång sikt. I skrivande stund har den gått upp 121% från start och faktist lyckats med konststycket att slå index (MSCI) med 14 %.


  Man ska dock ha is i magen och förvänta sig både upp- och nedgångar men på lång sikt lär denna fond vara en mycket bra investeraing.

  Källa: Morningstar.se

  SvaraRadera