Indexfonder vinner i längden

20081108

Låt kapitalet arbeta för dig

Låt kapitalet arbeta för dig. Du ska inte arbeta för kapitalet. Tänk i termer av kapital och avkastning.

Kapitalet är som ett fruktträd. Trädet ska du inte hugga ned och äta av utan du ska enbart äta av dess frukt, avkastningen. Äter du av trädet så kommer du ju inte att få någon avkastning i framtiden.
Fruktträd

Frukten kan du även använda för att plantera nya träd det vill säga ackumulera nytt kapital.

Om du måste arbeta idag för ditt uppehälle så spara och ackumulera kapital och låt det växa. Rör aldrig detta kapital. Efter en tid behöver du inte längre arbeta för ditt uppehälle därför att ditt kapital arbetar för dig. Då är du ekonomiskt oberoende och kan arbeta för nöjes skull eller ägna dig åt ett kall eller fritidssysselsättning.

Själva träden, kapitalet ska du aldrig äta, bara frukten, avkastningen. Träden kan sedan stå där i generationer och dina efterkommande kommer även de att kunna vara ekonomiskt oberoende.

Relaterat:
Wealth of Nations, Adam Smith, 1776.
The Exellent Investment Advisor, multigenerational wealth, Nick Murray, 1996.
Show comments
Hide comments

2 kommentarer:

  1. Fråga dig själv varför du ska bli ekonomiskt oberoende!

    SvaraRadera
  2. Det är en bra fråga. Jag har som som pensionsrådgivare ofta träffat på personer som gått i pension och inte haft något utbyte av detta. En risk är att man sätter sig framför teven och skaffar sig en hjärtinfarkt efter sex månader.

    Jag personligen har en evangelistisk kallelse och har mer att göra än jag hinner med så för mig är det inte något problem.    SvaraRadera