Indexfonder vinner i längden

20081027

Så enkelt blir du miljonär

Miljonärsreceptet är enkelt. Det handlar om att ackumulera kapital, att konsumera mindre, att inkomsterna ska överstiga utgifterna och att undvika konsumtionskrediter.

Spara 10 procent av din inkomst.

Man måste inte ens göra en budget även om det är ett bra hjälpmedel. Det räcker med att spara 10 procent av sin inkomst varje månad. Efter tio månader har du en månadslön i buffert. Spara långsiktigt.
 en mille $
En miljon dollar


Antag att du lägger ditt sparande i en indexfond med 10 procents avkastning per år och du har en inkomst på 15000 kronor i månaden så har du en miljon kronor efter 19 år. Då får du i genomsnitt 100 000 kronor per år i ränta och kan sluta spara 10 procent varje månad eftersom 100 000 kronor ger i snitt 8000 kronor i avkastning per månad vilket utgör ett extra tillskott i din ekonomi.

Om du har 20000 kronor i inkomst går samma övning på 17 år och om du har 25000 på 15 år.

Om du tycker att det är för lång tid att spara så kan du ju sluta lägga 10 procent av din inkomst när avkastningen blir större än ditt sparande. Om du har en inkomst på 15000 kronor i månaden innebär det att du sparar 10 procent av din inkomst i sju år. Då har du fått ihop ca 190 000 kronor och detta kapital kommer att ge lika mycket avkastning som ditt sparande så då kan du ju sluta spara och bara låta kapitalet jäsa av sig självt.

"Den första miljonen är svårast"

Efter ytterligare 18 år har du en miljon i kapital trots att du inte sparat ett öre, bara passivt förvaltat kapitalet de senaste 18 åren.

När du har en miljon i sparande i din indexfond så når du nästa miljon på åtta år. Miljonen efter det tar fyra år och du har din fjärde miljon efter ytterligare tre år. Två år senare har du fem miljoner kronor.

Relaterat:
Räkna själv! Ränta på ränta kalkylator
VA.se: Vi behöver en lågkonjunktur
di.se: Så blir du miljonär

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar