Indexfonder vinner i längden

20080215

Dundertabbe av Penser fonder

Penser lägger ned indexfonder.

Penser fonder skriver en motivering till andelsägarna:
"Dels har marknaden hunnit ikapp dessa fonder så till vida att fondandelsägaren idag lika lätt, och i vissa fall billigare, kan skapa samma exponering som fonderna, dels vill vi fokusera på ett färre antal fonder inom områden där vi anser oss kunna leverera ett mervärde utifrån förvaltarnas kompetens."

Ett misstag anser jag då den Svenska marknaden för indexfonder är långtifrån mättad. Sverige ligger ca 30 år efter USA när det gäller investeringar i indexfonder, och i Sverige är enbart 3,4% av investerat kapital i indexfonder mot ca 10% i USA. Det finns alltså en oerhörd marknadspotential i passiv förvaltning.

Tyvärr har inte indexfonder lika goda marginaler för fondbolagen som en aktivt förvaltad fond. I en aktivt förvaltad fond kan man ta ut ca 1,4% i snittavgift och det är ca en procent mer än i en indexfond. Många aktivt förvaltade fonder är idag i själva verket indexfonder. Många fondbolag gör det enkelt för sig och kallar sina indexfonder för aktivt förvaltade fonder så kan det ta ut en betydligt bättre avgift.(Detta gäller dock ej Penser fonder.) Detta mot bakgrund av att det finns överväldigande vetenskapliga bevis för att en indexfond är en mycket bättre placering än en aktivt förvaltad fond.

Konkurrensen bland indexfondsförvaltarna blir lidande av att Penser viker sig i frågan om passiv förvaltning. Avanza som kanske har den populäraste indexfonden Avanza Zero, fonden helt utan avgifter, kan dock inte hoppa av lycka på grund av detta. Denna fond har begränsningar och man kan inte investera större belopp i den fonden. Jag tror inte Avanza Zero är en stark konkurrent på indexfondsmarknaden då den har dessa begränsningar.

Xact fonder är då en starkare konkurrent men det är tveksamt om Xact, Aktiespararna, SPP, Kaupthing eller Moderna Fonder kommer att kunna ta över marknadsandelar från Penser. Vi ska inte glömma att Penser inte lägger ned alla sina indexfonder och på den svenska marknaden där Xact, Zero och andra verkar är ju faktiskt Penser kvar.

Dessa fonder avvecklas hos Penser fonder:

Aktieindex Europa, Aktieindex USA, Aktieindex Japan, Finansfonden, Telekomfonden och Läkemedelsfonden.

Dessa fonder finns kvar:

Aktieindexfond Sverige, Erik Penser Sverigefond, Erik Penser Globalfond, Erik Penser Hedgefond, Erik Penser Likviditetsfond Sverige, Erik Penser Obligationsfond.

Erik Penser har även utmärkta aktieindexobligationer i sitt sortiment. Dessa s.k. struktuerade produkter har ibland fått dåligt rykte genom att andra bolag tagit ut dolda avgifter. När det gäller Pensers strukturerade produkter har de inte vad jag vet fått några anmärkningar när det gäller dolda avgifter. Penser är ständigt påpassad av finansinpektionen och produkterna jag hittills har sett är transparenta, väl genomlysta och redigt granskade i sömmarna. De har hittills haft bättre kvalitet och givit ett betydligt bättre mervärde än storbankernas aktieindexobligationer.

Men det är med sorg jag ser Pensers indexfonder gå i graven. Jag skulle vilja vädja till Penser att tänka över detta igen då jag är övertygad om att marknaden har en stor potential och när den så småningom mognar och då kommer vi att få se fler indexfonder.

Passiv förvalting är framtiden. Om man ska låta förnuft, vetenskap och beprövad erfarenhet råda. Det gäller bara att få ut den informationent till Svensson. Penser, Xact, Avanza och andra bolag med indexfonder borde i ärlighetens namn göra en gemensam kampanj för att nå ut med budskapet!


Källor:

Mer om aktieindexobligationer.
Utländska aktieindexfonderna avvecklas
Penser skrotar hälften av fonderna
Fondslakt hos Erik Penser
Show comments
Hide comments

8 kommentarer:

 1. De har aldrig fått in några pengar i de där fonderna, så det är väl inte så konstigt att de slutligen läggs ner.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar, Anonym.

  Ja du har givetvis rätt, på kort sikt.

  Men det jag vill trycka på är att marknaden för indexfonder i Sverige är långtifrån mättad. Om Penser hade hållit ut lite till så är jag övertygad om att indexfonderna blivit lönsamma.

  Om Sverige följer USA (vilket vi brukar göra) så kommer indexfonder att öka sin marknadsandel med 300% de närmaste åren.

  SvaraRadera
 3. Att hålla på över tio år utan att få in några pengar är väl rätt uthålligt.

  SvaraRadera
 4. Det är givetvis en korrekt marknadsmässig bedöming med de fakta som ligger på bordet på kort sikt. Men det gynnar inte kunden i längden och på sikt skulle dessa fonder även vara mycket lönsamma för Penser.

  Glöm inte att Sverige ligger 30 år efter USA när det gäller indexfonder. Detta betyder inte att det kommer att ta 30 år att komma dit de är idag. Men kanske 5-10 år.

  Antag att Penser istället började samarbeta med indexfond.nu och vårt kluster av bloggar. Vi jobbar långsiktigt för att bygga upp en grundlig marknadsföring av indexfonder. Marknadsföring är vad indexfonder behöver. Sanningen att indexfonder är den bästa placeringen kommer förr eller senare att nå Svensson.

  SvaraRadera
 5. Det vettigaste att placera i framöver är ETF... Ännu lägre avgifter samt snabbare transaktionen än indexfonder.

  SvaraRadera
 6. Det ligger något i det du säger om ETF. De har blivit en stor succé i USA. Men får dock vara på sin vakt och akta sig för att handla sin ETF från sin dyra bankdepå och se till att hålla sig med någon billig internetmäklare. Det gäller också att försöka handla lite volym då.

  Penser borde göra om dessa fonder till EFT istället, nu när man kan det i Sverige också.

  SvaraRadera
 7. Jag har fått upp ögonen för indexfonder och låter nu avgiften styra mina fondval. Men har någon tänkt på vad som skulle hända om alla fonder var indexfonder?

  SvaraRadera
 8. Vilken cool idé! Rena paradiset. Alla skulle tjäna på det! Men som du vet så finns ingen sådan utopi och så länge det finns investerare som är villiga att spekulera kommer det inte heller att finnas enbart indexfonder.

  Eller vad tror du? Du kanske tänker på att marknadseffektiviteten skulle avta?

  SvaraRadera