Indexfonder vinner i längden

20071222

Framtidens indexfond.nu

Vi går just nu i funderingar på möjligheten att gå från att vara en aktieklubb till att blir en "riktig" fond eller investmentbolag. Tyvärr är det en mängd lagar, regler och tillstånd som måste vara klarlagt innan något sådant kan ske. Att bara söka tillstånd kostar skjortan.

Dessutom är det inte alls säkert att vi kan starta en sådan verksamhet i Sverige. Skatter och lagar gör det hela komplicerat. I dagarna har en mängd tunga namn från finansvärlden uppvaktat finansmarknadsminister Mats Odell med en begäran om att fondskatten ska tas bort, skriver DN. Han verkade inte helt avståndstagande från idéen men på politikervis avvisade han det hela raskt till nästa års budget. Dock gav han en indikation om att han kunde tänka sig att diskutera skatten vid kommande budgetarbete.

Vi är idag rent juridiskt ett enkelt bolag med administration och organisationsnummer från en ideell förening. Detta gör oss väldigt begränsade. Vad återstår då för oss? Vi kan alltid börja kasta blickarna utomlands där det verkar både billigare och enklare att starta en fond eller ett investmentbolag.

Jag är öppen för förslag och mycket tacksam för dina synpunkter, förslag och kommentarer hur vi ska möta framtiden.
Show comments
Hide comments

9 kommentarer:

 1. Utomlands är det enda rätta. Varför betala mer skatt än nödvändigt? Att ens överväga att starta en finansiell verksamhet i Sverige är dyrt.

  SvaraRadera
 2. Håller med. Vad finns det för fördelar att finnas i Sverige? Kanske ett något högre förtroende för företaget? Det uppväger inte de kostnader för tillstånd från finansinspektionen och de skatter vi får betala i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Om vi ska bedriva verksamhet i Sveriga måste vi hur som helst ha tillstånd från finansinspektionen. Jag tror detta är billigare för ex en svensk filial dock om vi redan har tillstånd från en utländsk finansmyndighet ex från Cayman Islands.

  SvaraRadera
 4. Kaymanerna ska man akta sig för har jag hört. Det finns så mycket skumma företeelser där.

  SvaraRadera
 5. Om vi ska ska finnas i utomlands så ser i alla fall jag fördelar med något skatteparadis där vi inte har skyldighet att redovisa medlemmarnas andelsvärden och de själva får göra detta.

  Det blir ju billigare administration och därmed bättre för alla.

  SvaraRadera
 6. Det Anonym tänker på tror jag att jag har skrivit något om i artikeln Skatteparadis

  SvaraRadera
 7. Kan ni inte bli ett vanligt investmentbolag där de som vill vara medlemmar köper aktier i investmentboaget?

  SvaraRadera
 8. Om vi flyttar hela verksamheten till ett skatteparadis så finns det risk att andra tappar förtroendet för oss eftersom många mindre seriösa bolag befinner sig utomlands och har sin verksamhet här. Hur blir det med medlemmarnas insyn då? Idag har vi fullständig transparans och det vill jag ha även i framtiden, åtminstone för medlemmarna.

  SvaraRadera
 9. Det spelar ju ingen roll det där med förtroendet. Det viktiga är att vi medlemmar har insyn i verksamheten och det kan vi ha även i ett skatteparadis.

  SvaraRadera