Indexfonder vinner i längden

20071023

Sitter lugn i båten

Skönt att kunna sitta lugn i båten. Har man investerat rätt så kan man luta sig tillbaka och slappna av. Inte behöver man bry sig om skräckveckan och domedagsrubriker som;

Tung dag för börskungarna
Iskallt besked från Electrolux
Årets börsuppgång utraderad
Börsfallet skvallrar om sämre tider
Atlas Copco floppar

Hemtex vinstvarnar

Alla investerare vet ju att det är uppgångar och nedgångar men de flesta tror tjurskalligt att de kan parera nedgångarna. Forskningen visar att det går inte. Har man tur kan man parera en nedgång genom att flytta till trygga sparformer men det går inte i längden.

"Faktum är att ingen kan välja rätta tidpunkt att gå in eller ur marknaden s.k. market timing. När 32 olika marknadsbrev jämfördes med S&P 500 Index över en 10-årsperiod, så slog inte ett enda av dem det breda marknadsindexet. Denna oförmåga att väja rätt tidpunkt, time picking, beror på att den största delen av uppgångarna och nedgångarna är koncentrerad till en tidsperiod på bara några få dagar. Under en 10-årsperiod var omkring 88% av den sammanlagda affärsvinsten koncentrerad till enbart 40 dagar. Det är omöjligt att välja ut de 40 dagarna i förväg. Professorer studerade 15 000 förutsägelser av 237 stycken marknadsbrev och konkluderade att 'Det finns inga bevis att marknadsbrev kan förutsäga marknaden'." (ifa.com)
Så lyssna på Warren Buffet när han säger:

"Bästa sättet att äga vanliga aktier är genom en indexfond."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar