Indexfonder vinner i längden

20100902

Handel i egen bok = vansinne

Att bankerna låter kunderna handla hejvilt är inte så konstigt då de tjänar stora pengar på avgifterna men att de överhuvudtaget tillåter handel i egen bok är mycket underligt.

Vetenskap och beprövad erfarenhet bevisar att tradingverksamhet är en förlustaffär för tradern. Men det är uppenbarligen så att många banker inte lyssnar på sådant som empiriska fakta utan tar stora risker för att tjäna lite extra och då kommer de förr eller senare att gå på en mina.

Det spelar ingen roll om man anses som Stockholms bästa trader - förr eller senare rasar allt ihop och det är därför jag alltid rekommenderar indexfonder eftersom de ger den bästa avkastningen till investeraren och med den stora riskspridning som finns i en indexfond så slipper man många otrevliga överraskningar.

Jag har skrikit ut bevisen för detta under flera år - varför är det så få som lyssnar?

Relaterat:
     Miljonförlust för kungens bolag - kungen börsbolag | Veckans Affärer
Show comments
Hide comments

5 kommentarer:

 1. Har en del av portföljen i Avanza Zero, känns bra :)

  SvaraRadera
 2. Även jag gillar Avanza Zero då jag gillar låga avgifter och den fonden har ju inga avgifter alls. Tyvärr investerar den bara i Sverige och ska man sprida riskerna ännu mer så bör man investera globalt.

  Om det funnes en Global Avanza Zero så skulle man kunna lägga allt kapital i denna.

  SvaraRadera
 3. Hej David,
  Om du skulle välja några globala fonder, vilka skulle du i så fall köpa?

  SvaraRadera
 4. I dagsläget skulle jag förutom Avanza Zero köpa

  Vanguard Ftse All World Ex Us Etf
  Spdr S&P500 (SPY)
  Vanguard Ftse All World Ex Us Small Cap Etf
  och
  Vanguard Small-Cap ETF (VB)

  Men jag återkommer om fördelningen i en artikel som jag håller på att skriva som jag har döpt till Alluderad Allokering.

  SvaraRadera
 5. Men om du gillar att ta risk så kan du lägga fifty fifty i Vanguard Ftse All World Ex Us Small Cap Etf och Vanguard Small-Cap ETF (VB)

  SvaraRadera