Indexfonder vinner i längden

20091205

Tipparna förlorar alltid

Spelar du på Lotto, bingo, spelar nätpoker eller köper lotter?

Då är du en förlorare.

Det finns det nu vetenskapliga bevis för och det spelar ingen roll att du tror att du ligger på plus för det gör du inte statistiskt sett har blivit lurad.

Spelbolagen vinner alltid. Statistik och vetenskapliga bevis talar sitt tydliga språk och för en gångs skull är forskare över hela världen överrens. Spelbolagen vinner och spelarna förlorar.

Vi människor inbillar oss att vi har kontroll över eller kan förutsäga slumpen. Men det är ett tankefel vi gör. Vi vill så gärna att det som vi bettat på ska vara sant att vi ser bara de faktorer som talar för vårt bet och missar de faktorer som talar emot.

"Ett grundläggande fel som de flesta spelare gör är det så kallade konjunktionsfelet – vi tror att ju fler matcher vi spelar på, desto större blir vinstchansen.

Men för varje match vi lägger till i spelet minskar tvärtom vinstchansen.
Stryktipset har inga givna odds. Det fungerar mer som en totalisator, där oddsen sjunker för varje ny insats på samma häst.

På tipset minskar vinsten för varje ny spelare som får in 10–13 matcher. Det är inte så svårt att få rätt i en enskild match på stryktipset. Sätter vi däremot chansen till 33 procent (1, x eller 2) och upphöjer det till 13, är chansen raskt nere på nanonivå.

- Det finns inga säkra sätt att slå spelbolagen", säger Patric Andersson, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Dessutom har forskning av visat att vid beslutsfattande under risk överskattar människor händelser med små sannolikheter och underskattar händelser med stora sannolikheter. (Daniel Khaneman, ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2002.)

Vad ska man då satsa på? Eftersom spel på exempelvis enarmade banditer ger tillbaka ca 97 procent av insatsen och Svenska spel kanske bara ger 50 procent så är det inte något att satsa på. Börsen däremot ger tillbaka 110 procent per år och om man lägger sina pengar i en indexfond så riskerar man inte att överskatta eller underskatta någon enskild aktie.

Källor och mer läsning:
Show comments
Hide comments

2 kommentarer:

  1. Ingen nyhet att man blir lurad av lotter. Brukar själv köpa lotter ibland, men vinner knappt aldrig. Men du vet David, det är väl lite att det är spännande också detta med varför man köper sånt.

    SvaraRadera
  2. Det är mer spännande att gå på lina och det är gratis. :)

    SvaraRadera