Indexfonder vinner i längden

20090705

Skatteparadis inte längre skatteparadis

De tre skatteparadis som finns kvar på OECD:s lista är Andorra, Liechtenstein och Marshallöarna i Stilla havet. För närvarande finns även Monaco med på listan, men kanske stryks snart då Skatteparadisen blir färre och färre. Dessa länder lämnar inte ut uppgifter till svenska skattemyndigheter men det är ändå inte olagligt att placera sina pengar där så länge man deklarerar för dem. Svenska skattemyndigheten spårar pengar i dessa länder via kontokortsuttag i Sverige.
Skatteparadis

Några länder som inte lämnar ut uppgifter men snart är slut som skatteparadis är Monaco, Belgien, Luxemburg och Österrike, de ska istället för att lämna information ha en gemensam källskatt på avkastningen. Av den skatten skickas 75 procent till Sverige. Denna skatt kommer att öka till 35% år 2011 och göra det olönsamt att placera kapital i dessa länder.

Många andra före detta skatteparadis har tecknat avtal med Sverige om att lämna ut uppgifter. Det är exempelvis slutfuskat på Isle of Man.

Statsminister Fredrik Reinfeldts vision är att Sverige ska bli ett skatteparadis – för de människor som tjänar minst, skriver ekonominyheterna.se Detta kan ju låta motsägelsefullt men Reinfeldt menar inte att rika ska placera sina pengar här utan att de med dåliga löner ska få låg skatt.

Även svenskarnas pensionspengar finns i skatteparadis. AP-fonderna investerar nämligen idag i skatteparadis, totalt 30 miljarder av deras pengar har placerats bortom all insyn i riskkapitalbolagens fonder på Jersey och Guernsey.


Mer information:

Bildspel från E24

UPPDATERING 131104

Svenska myndigheter har nu tecknat avtal med många av de tidigare skatteparadisen så enligt artikeln nedan finns bara två kvar; Hong Kong och  Förenade Arabemiraten.

di.se De sista paradisen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar