Indexfonder vinner i längden

20081025

De fattiga vinner på börskrascher

Efter börskraschen frågar spararen, -"Var tog mina pengar vägen? Den finansiella rådgivaren svarar, -"De gick upp i rök".

Det är lögn.

Just denna lögn är så inarbetad så de flesta finansiella institut använder den omedvetet. Rådgivarna får lära sig den utantill och de matar sina kunder med den omedvetna om att det är en osanning.

Vart tog då pengarna vägen?

Det handlar om en omfördelning av tillgångarna. Pengar eller värdet av pengar är "oförstörbara" precis om Einstein sade att energi är oförstörbar så är värdet av pengar oförstörbart. De pengar du förlorar hamnar i någon annans ficka. Men att säga detta till en sparare är lite för magstarkt för de flesta.

Hur går det till?

Vi kan ta Usama bin Laden som exempel. Han visste att det skulle bli en stor börskrasch den 11:e september 2001. Därför misstänkts han ha investerat mycket stora belopp i säljoptioner. De fungerar ungefär som en försäkring mot börsfall. Säljoptioner ökar nämligen i värde om börsen sjunker.

Ett annat sätt är att "blanka". Usama misstänks ha lånat stora mängder aktier som han sålde innan kraschen. När börskraschen kom så köpte han tillbaka aktierna till ett mycket lägre pris och gav tillbaka dem till ägarna. Mellanskillnaden behöll han.

Vad säger oss detta? Jo, en liten del av småspararens pengar hamnade i Usama bin Ladens fickor.

Men den största förtjänsten av en börskrasch har det fattiga i världen. Kortsiktigt får de svårare då gåvor till hjälporganisationerna minskar. På lång sikt är dock resultatet ett helt annat.


En vinnare
En av vinnarna.


När börserna världen över kraschar så får allmänheten och framför allt de rika mindre pengar i plånboken. Detta gör att de konsumerar mindre och priserna på varor och tjänster sjunker; till glädje för de fattiga.


Relaterat:
Dagen.se: Finanskrisen hotar världens fattiga
HD.se: Nedåt på Wallstreet
Sydsvenskan: Krisstämningen sprids
DN: Ett av de värsta rasen
Show comments
Hide comments

10 kommentarer:

  1. Hur går din indexfond nu? Min aktivt förvaltade portfölj har tappat 12% i år. Kul att jämföra inför framtida placeringar.

    SvaraRadera
  2. Vi sålde av hela portföljen för en tid sedan men den gick ungefär som OMX småbolag klicka här!

    Sedan är indexportförljer meningslösa att jämföra på årsbasis då de har en tidshorisont på minst 5 år eller mer.

    SvaraRadera
  3. Snick-snack!
    Dags för en lågkonjunktur nu så råvarupriser o matpriser sjunker, det gynnar de fattiga. Pensioner o dyl återhämtar sig på ett par år. Om några välbetalda mäklare får cutta ner på sin Hennessy-konsumption i ett år eller så, who cares?
    -Peter

    SvaraRadera
  4. Lite fundersam på vilken indexfond på marknaden som säljer av hela sitt akteinnehav. Det låter nästan som om ni förvaltar lite mer aktivt än en indexfond....

    SvaraRadera
  5. Hej anomym,

    Du har givetvis rätt om det hade varit ett taktiskt beslut men det är helt enkelt så att vi har för lite kapital idag för att det ska vara kostnadseffektivt.

    Idag är det billigare att spara i exempelvis Avanza Zero. När vi fått in fler medlemmar i framtiden så kör vi igång igen eftersom vi har ett bättre koncept än ex Avanza Zero.

    SvaraRadera
  6. Ok, men hur har Avanza zero utvecklats jämfört med en aktivt förvaltad portfölj som tappar 12% under 2008?

    SvaraRadera
  7. Om du har en aktivt förvaltad fond som givit -12 procent i år så har du haft tur. Jag kan bara gratulera, eftersom Zero givit -43 procent.

    Det finns tusentals vetenskapliga bevis på att exempelvis Avanza Zero kommer att slå din portfölj på långt sikt dock.

    OM du är en aktiv förvaltare så har du ett beroende lika starkt som exempelvis alkoholism. Läs mer här:


    12-stegsprogrammet för aktiva investerare.

    SvaraRadera
  8. I texten ovan hävdar författaren att pengarna inte går upp i rök när börsen faller. Om jag förstår honom rätt så skulle någon annan tjäna lika mycket på en börsnedgång som andra förlorar.

    Detta skulla jag vilja få en förklaring till. När det gäller optioner så är det en nollsummespel så där håller argumentation att vad en förlorara tjänar någon annan om exkuderar avgifterna. Om man ska resonera likatant när det handlar om att blanka så blir fel. Det går nämnligen inta att minska nettot av utomstående aktier. Om man blankar en aktier så innebär det att någon lånar aktier för att sälja. Den som lånar ut aktier har fortfarnde samma exponering mot aktier. Den som lånat aktierna och sålt dessa har en negativ exponering, och den som köpt de lånade aktierna får en positiv exponering. Dvs blankningen påverkar.

    När börsen går ner så försvinner värden som ingen annan får. Att säga att pengarna går upp i rök är en bra liknelse. Att påstå att pengarna inte går upp i rök och att någon anna skulle tjäna lika mycket pengar andra förlorar är fel.

    SvaraRadera
  9. Det är en myt att pengarna går upp i rök. Om en person satsar 100 000 kr i en aktie och den sjunker till 50 000 kr och investeraren då säljer så har han de facto förlorat 50 000 kr.

    Dessa pengar har hamnat i någon annans fickor - det kan du vara säker på. De har inte gått upp i rök. Det är en rökridå från finansindustrin.

    SvaraRadera
  10. Ett annat sätt att se på det hela är att tänka sig den person som eldar upp 50 stycken tusenlappar.

    NU gick i alla fall pengarna upp i rök!

    Svar; Nej. Värdet av pengar är oförstörbart. Värdet är bara omfördelat. Eftersom den nominella penningmängden nu minskat med 50 000 så har värdet ökat på valutan.

    Effekten av 50 000 är väldigt liten om man fördelar det på alla miljoner människor som har sedlar i sin plånbok men värdet har ökat något för alla. Ekonomer kallar det deflation.

    SvaraRadera