Indexfonder vinner i längden

20080110

Hur man saboterar en ekonomi

Men lär sig få en bra ekonomi genom att lära av andra som redan har lyckats. Men ett led i hur man lär sig det är också att studera de som misslyckats fatalt, så man inte bara vet hur man ska göra utan även hur man inte ska göra.

Hur man totalförstör en ekonomi


Församlingen Karisma, i Stockholm totalraserade sin ekonomi genom försummelse som ledde till bedrägerier, lögner, falska profetior och bokföringsbrott. Brotten mot bokföringslagen lade en ödesdiger grund för församlingens framtida konkurs.

Bokföringsbrotten som förmodligen var oavsiktlig försummelse gjorde att församlingens pastorer Stockholm Karisma Centertappade all kontroll över utvecklingen och förlitade sig på känslor och tro av hur ekonomin låg till istället för reda siffror. Detta var början till kaos. Pastorerna vägrade dessutom att lyssna när goda råd gavs. De avfärdade arrogant det hela och fortsatte tuffa på som ingenting hänt. Pastorerna blev pressade av leverantörer och andra som ville ha betalt. När människor utsätts för press kan de ta till metoder de aldrig annars skulle ha anammat. De började ljuga. De ljög för för långivare, leverantörer och sin församling. De blev desperata och började profetera falsk i Guds namn för att få in mer pengar från församlingen. Bokföringsbrotten blev så småningom urkundsförfalskning egenmäktigt förfarande och grovt bedrägeri. Pastorerna är dock inte åtalade.

Tidslinje

1996 Skuld 0,5 miljoner kronor

Församlingen proklameras och startar bibelskola. 100 medlemmar. Fokus på människan, enkelhet och bön. Men missgärningarna börjar också, bokföringsbrotten startar redan här.

1997 Skuld 0,7 miljoner kronor

Församlingen byter lokal till Citykyrkans lokaler börjar värva medlemmar från andra pingstförsamlingar. Inget bokslut upprättas för år 1996. Förmodligen saknas både dagbok och årsbok som enligt lagen ska finnas.

1998 Skuld 0,8 miljoner kronor

Carola och Runar blir affischnamn. Församligen lyckas göra bokslut för 1996 och 1997. Nu har församligen för första gången chansen att lägga bokföringsbrotten bakom sig. Församlingen bildar förlaget Karisma media som ger ut boken "Kan man tjäna Gud och pengar?" av bröderna Eurell. Boken blir en succé tack vare förslagschefens goda näsa. Förlagschefen räddar på detta sätt församlingen från en ekonomisk katastrof. Detta är Församligens andra stora chans att få ordning på ekonomin. Förlagschefen engagerar revisionsfirman Ernst & Young för att få ordning på ekonomin. Trots denna insats så saknas ändå bokslut detta år.

1999 Skuld 1,5 miljoner kronor

Den framgångsrike Förlagschefen får sparken efter att han påpekat otukt hos en ledare i församlingen och avtalet med Ernst & Young sägs därefter upp. Senare visar det sig att Förlagschefen har haft rätt hela tiden. Vänsterprasslet utvecklar sig till en skandal och en av konsekvenserna blir att en av församlingens avdelningar, Filippus Army, får läggas ned. Karisma storsatsar på hemlösa och utslagna. Bokslut saknas, kvitton och verifikationer samlas i kartonger och kassar i strid mot bokföringslagen.

2000 Skuld 1,5 miljoner kronor

Bokslut enligt bokföringslagen saknas.

2001 Skuld 4,5 miljoner kronor - underskott 3,3 miljoner kronor

Först nu upprättas bokslut för de saknade åren. Församlingen Karismas tredje stora chans att få ordning på ekonomin. "Det året - 2001 - går församlingens ekonomi back med drygt tre miljoner kronor. Men det är ingenting som församlingsmedlemmarna vet något om. Inte heller äldstekåren informeras. I princip hela äldstekåren avgår en efter en då demokrati saknas i församlingen.

2002 Skuld 8,9 miljoner kronor underskott 6,4 miljoner kronor

Nu skriver ledningen på nya hyreskontrakt och får en årshyra på 9,5 miljoner kronor. En medarbetare varnar församlingsledningen och ifrågasätter de höga hyrorna. Han avspisas abrupt.

2003 Skuld 13 miljoner kronor

Församlingens ledning uppmanar medlemmarna att ta var sitt lån på 25000 kr för att rädda den sociala verksamheten. Ledningen anser att de fått löften om kommunala bidrag av den borgerliga majoriteten i Statshuset men som inte infrias av den nya Socialdemokratiska majoriteten. Nu startar ledningen en lånekarusell. Ledningen ljuger för låntagarna och säger att de bara behöver låna tillfälligt. I själva verket finns det inga möjligheter för församlingen att betala tillbaka några lån, vilket ledningen är väl medveten om. Församlingens revisor slår larm till ledningen men blir ignorerad. Detta är ytterligare en chans för ledningen att vända om.

2004 Skuld 11 miljoner kronor

De anställdas löner betalas inte längre ut samtidigt som vältrar sig ledningen i lyx och representerar för femsiffriga belopp. Församlingen är nu 800 medlemmar.

2005 Skulder 12 miljoner. Konkurs.

__

Karisma budgeterar pengar som ska komma in som aldrig kommer. Detta liknar Skandias embedded value redovisning, där man budgeterar eller till och med bokför värden som inte ännu har realiserats. Ledningen skyller ifrån sig och menar att de har fått löften från kommunen och andra som aldrig uppfylldes.


I Armén brukar man säga att om två personer har ansvaret för en uppgift så har de 2% var. Om en person får ansvaret för en uppgift så har han/hon 100% ansvar. Församlingen Karisma gick i kvav på grund av uselt ledarskap och arrogans men framför allt är det ett resultat av överlagda brott mot Guds bud.

Hur sköter man sin ekonomi?

1. Låt inte lögnen få inträde. Tala sanning hur illa det än är. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Man behöver inte berätta allt för alla men man får inte föra någon bakom ljuset.

2. För dagbok över alla transaktioner och sätt in att verifikationer i kronologisk ordning i ett register. Det behöver inte vara krångligt system. Sätt in alla betalda fakturor i en pärm och alla obetalda i en annan. Redovisa bokslut varje månad. Förr var detta ogörligt men med dagens datasystem går det på några sekunder. Detta blir en ekonomiskt rapport som snabbt avslöjar vartåt det lutar. Anlita någon pålitlig att sköta detta om kompetens eller tid saknas.

4. Lyssna och tag emot rådgivning när den ges. Ödmjukhet och lyhördhet är inte otro eller feghet utan vishet. "Stolthet går före undergång, och högmod går före fall."(Ord16:18)


Källor och mer läsning:
Dagen om Karisma, del 1, 2, 3, 3b, 4, 5, 5b, 6.
Pastorerna uttalar sig; 1, 2, 3, 4

Jag var med i Stockholm Karisma Center
Starka reaktioner mot pastors tv-deltagande
Pastor erkände urkundsförfalskning
Förundersökning mot Karismapastorer nedlagd
Carolas kyrka går i konkurs
Jag förstår att människor är besvikna
Kontroversiell församling blev kyrkan som aldrig sover
Karisma har splittrats till Celebration och Böneinitiativ

Nya församlingar efter Karismakraschen
Show comments
Hide comments

2 kommentarer:

 1. Borde man inte förlåta dessa pastorer?

  SvaraRadera
 2. Visst, men detta forum handlar inte om förlåtelse utan om ekonomi.

  Jag är upprörd, ja, och min ton har kanske varit onödigt hård. Men jag dömer dem inte. De är garanterat bättre människor än mig på de allra flesta moraliska områden i livet.

  Jag är övertygad om att de har agerat i oförstånd så vi får säga som Jesus sa på korset, "Fader, förlåt dem; ty de vet inte vad de gör."

  Men som sagt, här diskuterar vi ekonomi. Där kan jag med lätthet slå dessa pastorer på fingrarna.

  SvaraRadera