Indexfonder vinner i längden

20140131

Fiatpengar - en ekonomisk katastrof och möjlighet till profit


Fiatpengar är valuta utan något underliggande värde. Förr var guld en garant, ett underliggande värde för dollarn och kronan. Då kunde man byta in en dollar eller en krona mot en viss bestämd mängd guld. Men så tillverkades mer och mer valuta i sedelpressarna och då blev man tvungen att överge detta system eftersom guldet inte längre räckte till för att täcka värdet på pengarna. Systemet bygger alltså helt enkelt på ett gigantiskt bedrägeri.


President Richard Nixon införde fiatpengar 1971 

Nu är det staten som försöker bestämma hur mycket en krona ska vara värd och sådana pengar kallas för fiatpengar. Alla penningsystem i historien som byggt på fiatpengar har brakat samman förr eller senare. Det är bara en tidfråga. Staten har en stor fördel av fiatpengar eftersom den kan beskatta alla medborgare på ett dolt sätt via inflation. I Sverige har vi ett inflationsmål på 2 procent det vill säga staten minskar värdet på dina pangar med två procent per år och därför blir finansministern inte glad om inflationen är lägre.  Men det går att både skydda sig mot denna kommande fiat-kollaps och till och med tjäna pengar på fiatpengar om man håller tungan rätt i mun.

Hur skyddar man sig mot fiatpengar?
För det första så är fiatpengar bara papper med lite tryck på i bästa fall och idag inte ens det utan bara några siffror i en dator. Därför ska man ha så lite kontanter som möjligt utan investera dessa i fast egendom, guld eller i vinstgivande företag med enkla och glasklara affärsidéer. En av världens mest framgångsrika investerare; Warren Buffet gör på detta sätt. Han investerar bara i bolag med så enkel affärsidé att han kan förstå hur bolaget tjänar sina pengar. Han säger att alternativet är att investera i indexfonder.

Fast egendom är ett annat alternativ, exempelvis mark eller en villa drabbas inte av inflation och i tidigare fiatpengakrascher har till och med de lån som varit i fiatpengar försvunnit när fiatpengarna försvunnit. Exempelvis hade husägare i Tyskland plötsligt inga lån kvar när den tyska reichsmarken kollapsade. De hade alltså fastigheterna kvar men lånen försvann!

Hur profiterar man på fiatpengar?

Man ska försöka hålla sig nära sedelpressen. Där sedelpressen är, skvalpar det alltid över lite valuta till höger och vänster och mycket pengar tappas på vägen från sedelpressen till konsumenterna. Idag pressas inte pengarna bokstavligen utan tillverkas av bankerna. De har tillåtelse av staten att tillverka pengar elektroniskt som lån. Så om du kan arbeta med lån eller låna pengar så håller du dig nära "sedelpressen". De som jobbar med yrken i dess närhet tenderar att tjäna mycket pengar - anställda i banker, försäkringsbolag, kreditinstitut aktiemäklare och fastighetsmäklare. Alla dessa jobbar nära "sedelpressen" och får del av alla nytillverkade fiatpengar. Ju längre ifrån sedelpressen du kommer desto mindre är möjligheten att profitera av den.

Ett enkelt sätt att profitera på fiatpengar är att köpa och sälja sådana varor där prisnivån drivs upp av billiga lån och krediter exempelvis fastigheter. Fastighetsvärdet drivs upp av nypressade fiatpengar som bankerna gärna lånar ut. Fastighetslån är så nära fiatpengapressen du kan komma. Dessa fiatvinster är dessutom lågbeskattade med ca 30 procent skatt. Om du är skriven på fastigheten under 1 års tid kan skatten bli så låg som 22,5 procent. En lönearbetare kan få betala 60% i marginalskatt så det kan vara mer lönsamt att köpa fastigheter, slappa och sedan sälja dem än att arbeta.

Fiatpengar gör samhället sjukt och förr eller senare kollapsar detta system om man inte kan tillverka pengar i all evighet. Detta är dock ingen permanent dystopi - nya ekonomiska system kommer att bildas och nya möjligheter kommer att uppenbara sig.


Källa:
Wikipedia: FiatpengarFractional Reserv Banking
Youtube: President Nixon kopplar bort dollarn från guldet och dollarn blev därmed fiatpengar. (Den sk guldmynfoten överges temporärt enligt Nixon men man har aldrig lyckats koppla tillbaka dollarn till guldet.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar