Indexfonder vinner i längden

20130815

Att binda eller inte - det är frågan.

För att travestera på Shakespeare så är det kanske inte två B eller två B som är frågan utan om man ska binda elpriset och boräntan eller inte. Men frågan kan vara lika ödesmättad ur ekonomisk synvinkel då det i bland handlar om att vara eller inte vara.

Historiskt sett så har de som haft rörlig boränta och rörligt elpris tjänat på det.

Men då måste man vara beredd på att det rörliga priset eller räntan under kortare perioder varit högre än det fasta priset. Har du god ekonomi så ring ditt elbolag eller bank och be att få rörligt.

Men har du små marginaler och inte vågar ta några som helst risker så bind. Speciellt om det handlar om att vara eller inte vara.

Den största nackdelen med att binda talas det dock tyst om. Det är att om du bundit din ränta eller ditt elpris så har du inte bara bundit priset utan även leverantören. Du sitter där i fällan utan att kunna byta bank eller elbolag förrän bindningstiden gått ut. Utöver det så när avtalstiden löper ut så förnyas det automatiskt så om du inte hör av dig till exempelvis banken så binds ditt lån om automatiskt.

Helst så vill bolagen dessutom att man har flera bindningtider som varvar varandra på exempelvis 1, 2 och 3 år. Då är du riktigt fast eftersom du då aldrig är helt obunden och därmed kan du inte flytta till en konkurrent. Du är bunden.

Källa:
AF - Spara tusenlappar på elräkningen
SvD - Lånet bands om automatiskt

Mer läsning:
SvD - Baksidan med bundna räntor
di.se - Så mycket förlorar du på att binda

Jämför elbolag
Elpriskollen.se

Att binda sig kan vara en farlig fälla.
Compricer

Jämför bolån
Compriser
Combolan

Kolla in fler Spartips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar