Indexfonder vinner i längden

20120404

Avgifterna äter upp din pension

När du väljer fonder i din pensionslösning så det tre saker du ska titta på.

1. Avgiften
2. Avgiften
3. Avgiften

Efter det kan du titta på andra saker. Jag skulle skulle vilja föreslå att du tittar på en sak till och det är ... Avgiften!

När du väljer PPM-fond kan du sortera på avgift.

Dessa avgifter på dina fonder käkar upp halva avkastningen i bästa fall och i många fall ser de till att totalt haverera din pension. En avgift på 1,7 procent låter inte så mycket - men om vi tittar över en tioårsperiod som inte haft någon avkastning så har då 17 procent av ditt pensionskapital hamnat i rådgivares och fondförvaltares fickor.

Det finns dessutom gott om bevis för att indexfonder ger den bästa avkastningen över tiden så därför ratar jag andra fonder. Om du glömmer allt jag skrivit om pensioner så kom bara ihåg detta: Avgiften!

Mer läsning: AF- Spara till pensionen - vilken lögn
Show comments
Hide comments

6 kommentarer:

 1. hej, jag undrar om du har något förslag på obligationsindexfonder eller räntefonder som man kan ha likvida delen av portföljen i? Som jag ser det är räntorna och statsobligationer nu så låga att man egentligen förlorar realt värde vid ränteplaceringar men jag vill helst inte ha mer än 75% i aktier.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar.

  Jag gillar inte obligationsfonder speciellt mycket och föreslår att du lägger pengarna på ett räntebärande konto istället eller kanske en aktieindexobligation - men om du känner för en obligationsfond eller räntefond skulle jag föreslå att använda sådana utan utdelning för enkelhets skull. Exempelvis Nordeas Sekura eller liknande.

  Du kan själv enkelt söka upp indexfonder på morningstar.se. Klicka på sök fond och där i rullisten kan du välja exempelvis Obligationsfonder. Skriv index i sökfältet och klicka sök. Där kan man även jämföra olika fonder på ett smidigt sätt.

  SvaraRadera
 3. Kan AP7 Såfa faktiskt vara ett bra alternativ?

  Har för mig att avgiften för denna fond ligger på 0.12-0.15% är ju lika lågt som många indexfonder.

  Så varför inte skita i att pilla på pengarna?

  SvaraRadera
 4. Det är möjligt men eftersom det är hävstång i fonden så kommer jag att vänta med att rekommendera den då tidigare hävstångsprodukter visat sig ha dolda avgifter, givit dålig avkastning och kostnaderna för derivaten brukar överstiga fördelarna med hävstången. Men denna gång kanske det funkar då det är en fond som kan ha av enorma stordriftsfördelar. Kanske kanske kanske i framtiden.

  SvaraRadera
 5. Ursäkta min okunskap.

  Men kan du förklara "hävstång", förstår vad är hävstång är rent teoretiskt, men inte vad det är i finans världen.

  Vad menar du även med "kostnaderna för DERIVATEN brukar överstiga fördelarna med hävstången".

  Vad för dolda avgifter skulle de kunna använda sig av? Förstår inte ens hur det är möjligt då man inte säljer aktien och de skriver vad förvaltningsavgiften är.

  Men Den har inte stigit bra mkt mer än Indexfonderna. Kanske håller mig kvar ett tag till för att sedan flytta över till indexfonder.

  Stort tack!

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Tack för dina kommentarer och inga frågor är dumma de som är dumma är de som inte frågar. :)

  Hävstång innebär att fonden värdepapper som höjs och sänks högre eller mindre i värde än index. OM du exempelvis har en hävstång (mäts ofta i enheten betavärde) på 1,5 så går din produkt upp 1,5 gånger index. Så om index går upp med 10% så går din fond upp med 15%. Det är ju bra så långt men om börsen sjunker med 10% så sjunker din fond med 15% inte lika bra.

  I dessa fonder ligger det ofta inte bara aktier utan aktiederivat. Det brukar vara exempelvis köp-optioner.

  En option är ett värdepapper som ger dig rätten men inte skyldigheten att köpa en aktie inom en viss tid. Så om du köper rätten att köpa Aktie X för 75 kr och den idag är värd 70 kr så kanske du betalar 2 kr för optionen.

  Om aktien sjunker så blir din option värdelös.

  Om aktien stiger till 80 kr så har du fortfarande rätt att köpa din aktie till 75 kr vilket gör din option värd 3 kr. ( 5 kr minus inköpspriset 2 kr.)

  Du har då en produkt du köpt för 2 kr och som stigit till 3 kr i värde vilket är 50% värdeökning. Aktien har samtidigt stigit från 70 till 80 kr ca 15% vilket medför en hävstång för optionen.

  Nu är det så att denna hävstång är inte gratis. När du köper och säljer optionen så betalar man courtage som ofta är dold i kursen och därmed inte syns i förvaltningsavgifterna för fonderna och därför ska man vara försiktigt med hävstångsprodukter och strukturerade produkter. Dessa dolda avgifter redovisas nämligen inte men kommer att märkas efter en tid.
  SvaraRadera