Indexfonder vinner i längden

20110807

Teknisk analys är bluff och båg

Teknisk analys fungerar inte. Det har vetenskap och beprövad erfarenhet för länge sedan och åtskilliga gånger konstaterat. Trots det fortsätter detta geschäft.

Det finns dock pengar i att lura andra människor

Teknisk analys bygger på tanken att man kan förutsäga framtida kursrörelser genom att studera hur börsen eller värdepappers historiska kursrörelser. Problemet är bara att miljoner andra lika kloka investerare gör exakt detsamma och därmed är redan eventuella vinstmöjligheter så små att transaktionskostnaderna, courtage och avgifter blir större än vinsten på teknisk analys.

Detta var sant för hundra år sedan och är ännu mer sant idag när det finns högfrekvent datorbaserad handel där datorerna hinner göra tusentals affärer per sekund. Den vanlige spararen eller till och med börsproffsen har inte en chans att tävla mot dessa motståndare.

Det smartaste sättet att investera långsiktigt är i indexfonder, köp och glöm, luta dig tillbaka och slappna av. Buy and hold kallas även denna strategi. Investera i globala indexfonder och håll kvar dessa i flera år utan att försöka parera börsras. Börsras är något gott för den långsiktige. Det ger möjlihet att investera mera. Man ska ju helst köpa när det är billigt. Börsen har nämligen återhämtat alla börsras hittills.

Källor och mera läsning:

Häcklad syn på börsen står sig
Blixtsnabba datorras
Show comments
Hide comments

3 kommentarer:

  1. Jag blir mer och mer orolig för att det är "sitt still i båten" som är bluff och båg.

    SvaraRadera
  2. Nä, sitt inte still. Köp mer! Det är ju rea. :)

    SvaraRadera