Indexfonder vinner i längden

20101124

Storbankernas indexfonder

Hur ska man investera på enklast sätt globalt i sin egen bank ?
(Artikeln är uppdaterad 31 jan 2014.)

En mix av följande fonder kan vara lämpligt för exempelvis ett månadssparande:

Swedbank Robur:
25%   Swedbank Robur Indexfond Sverige
50%  Swedbank Robur Indexfond USA
10%  Swedbank Robur Indexfond Asien
15% Swedbank Robur Privatiseringsfond (ej indexfond)


20% Swedbank Robur Indexfond Sverige
50% Swedbank Robur Indexfond USA
15% Swedbank Robur Indexfond Asien
15% Swedbank Robur Indexfond Europa Man kan krydda till det hela med lite japan- och rysslandfonder om man vill ha lite mera drag i portföljen.

SEB:
100% SEB Etisk Global Indexfond – Lux ack

Nordea:
45% Nordea Indexfond Sverige
55% Nordea Etiskt Urval Global (ej indexfond)


100% Nordea Global Index

Handelsbanken:
100% Handelsbanken Global Index Etisk

100 % Handelsbanken Global Index Criteria


Lycka till!

Källa: http://morningstar.se
Show comments
Hide comments

15 kommentarer:

  1. Hej David, Det är ju lite bekvämare att månadspara i dessa fonder, men i det långa loppet tjänar man väl ändå på att investera i några av ETF:erna som s&p 500, vanguard, på grund av lägre avgifer?

    SvaraRadera
  2. Det enkla svaret är ja.

    Men för att köpa en ETF så kan man behöva ackumulera lite kapital och då är fonderna ovan bra att månadsspara i tills det man får ihop ett större belopp, kanske 50 000 kr, som man kan köpa ETF för.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Hej David,
    Vad är din åsikt om indexfonder med hävstång, ex Handelsbankens Xact Bull/Bear?
    Ser man historiskt bak i tiden och tror att börsen går upp och ner i samma cyklar, borde det väl inte vara allt för svårt att träffa rätt vad gällande ner/uppgång?

    SvaraRadera
  5. Indexfonder med hävstång är en intressant ide´ men jag tror tyvärr att transaktionskostnaderna för dessas derivat tar ut effekten av hävstången. Dessa fonder är för ren spekulation eller hedgestrategier. Så på lång sikt är ändå en vanlig indexfond att föredra.

    Vi har ju en nystartad riktigt stor fond med hävstång och det är ju PPMs soffliggarfond AP7 Såfa. Det ska bli mycket spännande och se om denna hävstång kan ge något extra utfall då denna fond borde ha enorma stordriftsfördelar.

    Men innan det är bevisat undviker jag att investera i en sådan fond.

    SvaraRadera
  6. Ok tack för din synpunkt :)

    SvaraRadera
  7. Hej David!
    Vilket är senaste indexfond su rekommenderar? Jag kan inte så mycket om fonder och behöver lite tips. Tack på förhand!

    SvaraRadera
  8. Jag skulle rekommendera de här ovan. Men om du gillar att åka berg-o-dalbana och har mer än 5 års tidshorisont så skulle jag idag satsa mina slantar i Vanguard Small-Cap Value ETF (VBR). Du kan köpa den via ex Avanza eller Nordnet där du kan handla i USA. Sök på kortnamnsbeteckningen VBR.

    SvaraRadera
  9. Tack så mycket för svaret!

    SvaraRadera
  10. Hej,

    skulle du fortfarande rekomendera de fonderna ovan när det gäller Swedbanks fonder? såg att privatiseringsfonden inte gått så jätte bra de senaste åren.

    Vilken fondförvaltare skulle du rekomendera? har Swedbank som bank, men tänkte på om man skulle välja Avanza, Nordnet eller något annat bolag. Skulle vilja ha kollen via en mobil app oxå nämligen. Har du några tips?

    SvaraRadera
  11. Hej MkA,

    Tack för din kommentar.

    Rent instinktivt gillar jag inte Privatiseringsfonden då den inte är en indexfond. Men för att kunna sprida riskerna globalt är den bra att ha med i en Swedbankportfölj.

    Utöver det så ska man investera mycket långsiktigt - många års sikt för att aktiemarknaden ska ge bra avkastning.

    Tittar man på privatiseringsfonden på bara några få års sikt så stämmer det att den inte gått så bra - men tittar vi på fem års sikt så har den gått som index och tittar vi på tio års sikt så har den slagit index.

    Men som sagt - om Swedbank har någon annan globalfond med låg avgift skulle man lika gärna kunna ha med den istället.

    SvaraRadera
  12. När det gäller banker så har Nordea visat sig vara bäst för den investerare som behöver rådgivning. Jag har hittills rekommenderat att spara i Kapitalförsäkring och Nordeas kapitalförsäkring är billigast av storbankerna och gör därmed att investeraren får kvar mest i slutänden. (Dock är jag inte helt objektiv här. :)

    Om man klarar sig utan rådgivning så kan en nätmäklare duga - både Avanza och Nordnet har ju helt gratis kapitalförsäkringar. Fonden Avanza Zero är den billigaste indexfonden i Sverige och förmodligen i hela världen. Nordnet har dock generösare regelverk och bättre hemsida så det är svårt att säga vilken man ska välja. Jag vet personer som har båda - Avanza för svenska investeringar och Nordnbet för globala.

    När det nya investeringssparkontot kommer i årsskiftet kan läget ändras.

    SvaraRadera
  13. Jag har fått kritik för att innehavet i Nordea bara är två fonder. Men då ska man ha i åtanke att det man placerar i dessa två fonder är riskvilligt kapital med en palceringshorisont på gärna 10 år eller mer. Övrigt kapital ska man givetvis placera i lågriskplacering så som bankkonto eller räntefonder.

    Men jag förstår tanken bakom kritiken och den vore mycket berättigad om det vore så att dessa två fonder vore två vanliga fonder med kanske 16 aktier i varje fond. Nu är riskspridningen betydligt bättre i dessa fonder än i vanliga fonder. Nordea Indexfond Sverige innehåller 80-100 bolag och det innebär att om ett bolag skulle gå omkull drabbas inte fonden speciellt hårt i jämförelse med en fond med 16 olika aktier. När det gäller Nordea Etiskt Urval Global så är riskspridningen ännu bättre, 2011-09-30 innehöll den exakt 276 olika bolag (Indexfonden hade samma datum 87 aktier).

    Dessutom aktierna i dessa fonder i olika branscher vilket gör att skulle en bransch drabbas av en lågkonjunktur så har man inte alla ägg i samma korg. Nordea etiskt urval global investerar dessutom i olika geografiska världsdelar vilket ger ytterligare riskpridning. Exempelvis skulle ett land råka ut för en naturkatastrof är det inte någon katastrof för fonden.

    Dessa fakta medför att dessa två fonder tillsammans motsvarar många olika fonder när det gäller riskspridning.

    Källa: www.nordea.se

    Etiskt Urval Global

    Indexfond Sverige

    SvaraRadera
  14. Dum fråga kanske,

    Men menar du att man ska ha ett konto på alla bankerna?

    Om man kör Avanza då? Vad har du för tips då?

    Stort tack!

    SvaraRadera
  15. om du kör Avanza så kan Avanza Zero vara ett bra alternativ. Annars kolla in denna artikel:

    Alluderad allokering av indexfonder

    SvaraRadera