Indexfonder vinner i längden

20091017

Ät inte trä! Ät frukt!

Hur kan det komma sig att vissa släkter behåller sina tillgångar i generationer under tiden andra lyckas grusa miljarder på några få år?

Korrekt förvaltning ger ekonomiskt oberoende i generationer.

Michael Jackson dog med skulder upp över öronen och den gamla devisen, "Det är inte de stora inkomsterna som gör det utan de små utgifterna", kommer till sin rätt återigen.

Det finns en gemensam minsta nämnare hos stiftelser och släkter som behållit sin förmögenhet genom långa tider: De har mindre kostnader än intäkter.

Det räcker med vanligt bondförnuft för att förstå detta: Bönder har i generationer behållit sin jord, (förmögenheten) och bara levt av det jorden givit, (avkastningen).

Om man börjar sälja av jorden så minskar möjligheten att få avkastning och därmed lever man över sina tillgångar. Lev under dina tillgångar istället! Tär inte på kapitalet - ta bara ut avkastningen.

Du har säkert hört liknelsen med fruktträdet; Ät bara frukten inte själva trädet annars förstör du möjligheten att få frukt.

Exemplen på människor som äter trä är många:

Evelyn Adams vann New Jersey-lotteriet inte mindre än två gånger, sammanlagt 5,4 miljoner dollar, i mitten av 1980-talet. Idag är hon utblottad och bor i en husvagn.

William Bud Post vann 16,2 miljoner dollar 1988 men förlorade allt på dåliga investeringar och gick i konkurs.

Suzanne Mullins vann 4,2 miljoner dollar 1993. I dag är hon skuldsatt i stället för rik.

NBA-stjärnan Antoine Walker, 33, har förmodligen spelat bort hela sin förmögenhet på närmare 800 miljoner kronor på spel och dobbel.

SportstjInga kommentarer:

Skicka en kommentar