Indexfonder vinner i längden

20090820

Urban Bäckström,-"Fonder slår inte index"

"Trots marknadsföringen finns det väl belagt i forskningslitteraturen att fonder i genomsnitt, över tid, inte slår index. De går till och med sämre än index om man tar hänsyn till avgifterna."

Källa:
di.se, intervju med Urban Bäckström VD, Svenskt Näringsliv och fd riksbankschef.
Show comments
Hide comments

7 kommentarer:

  1. Det index du talar om hur kommer det sig att det rör sig upp eller ner? Är det inte så att det måste finnas aktiva handlare för att ett indes ska kund gå upp eller ner...... Index är ju bara en median av alla affärer. Om alla fonder och aktieaffärer på alla världens börser sköttes av datorer som har i uppdrag att följa index skulle det vara en väldigt tråkig börs.....+/-0

    SvaraRadera
  2. Redan Adam Smith visade på 1700-talet att börsen skulle växa utan spekulationsaffärer.

    Real tillväxt kom enligt honom inte från spekulationshysteri utan från det arbete som utfördes av företagen.

    Så börsen skulle ligga på + och om man tror på att den svenska börsen är halvstarkt effektiv så borde det rendera i en tillväxt på ca 10% per år.

    Men det är givetvis en utopi att tro att alla skulle investera allt kapital i indexfonder. Det är bara de rationella investerarna som gör så. De flesta vill spela, spekulera och göra klipp.

    SvaraRadera
  3. Svar godag yxskaft....

    SvaraRadera
  4. Nej inte alls. Vad var det du inte förstod? Att jag talar långsiktigt?

    Index stiger utan aktiv förvaltning. Det är inte affärerna i sig som gör att indexen stiger utan lönsamheten i bolagen dvs. det mervärde bolagen skapar.

    Det är givetvis inte börshandeln som skapar mervärdet i aktierna. Tvärtom förstör kortsiktig spekulation värde genom att öka osäkerheten på marknaden, skapa asymmetrisk informationeffektivitet, bubblor och ge utrymme för opportunister.

    SvaraRadera
  5. Programerar du datorn till att ta hänsyn till de vinster eller förluster som bolagen gör? Om ingen människa tycker något utan datorer hela tiden ska ligga viktade som index hur sker då kursuppgångarna du talar om långsiktigt? Vad blir datorns beslut på en nyemisson som ex Swedbank?

    SvaraRadera
  6. Det finns indicier på att man ska ta hänsyn till viss fundamenta även i en indexfond. Xact fonder har flera sådana fundamentala indexfonder.

    När det gäller Swedbank så måste man agera för att inte förlora pengar och därför måste man ta ett beslut att exempelvis sälja TR.

    När man sedan fått facit på hur stor del Swedbank utgör av indexet (när emmissionen är klar) så rebalanserar man indexfonden därefter.

    SvaraRadera
  7. Men det är faktiskt så att alla kommer inte att investera i indexfonder. Det kommer alltid att finnas de som vill spekulera så du behöver inte vara orolig. Börserna kommer att gå upp och ned som hittills trots att rationella investerare kommer att välja indexfonder.

    Sverige ligger ca 30 år efter USA och det är bara 5 % av kapitalet som investeras i indexfonder i Sverige. I USA är det kanske 25% och det är dit vi är på väg.

    SvaraRadera