Indexfonder vinner i längden

20080510

Indexfond kuvar experternas tips

Michael Jensen gjorde en vetenskaplig undersökning av fonder och deras avkastning i förhållande till risk under en period från 1945 till 1964.

Undersökningen publicerades i The Journal of finance 1965. Jensen var den första person som undersökte fonders avkasting i förhållande till vilken risknivå fonden hade. Jensen kom fram till att om man ägt en väl diversifierad aktieportförj med samma risk som fonderna hade så skulle man ha fått 15 procents bättre avkastning.

Han konkluderade också att av 115 undersökta fonder var det enbart 15 stycken som slog index. Efter det frågade han sig; Om inte experterna med alla sina resurser, kunskaper och fakta kan slå en indexfond, vem kan då göra det?

Jensens undersökning slog först fondindustrin med häpnad eftersom den var overdersäglig. Industrin var dock inte intresserad av att sprida denna kunskap till allmänheten och har fortsatt i samma fotspår sedan dess. Här är ett svenskt exempel:

En 57-årig kvinna i Västergötland anlitade en expert på Sparbanken i Skaraborg att förvalta hennes arv värt sex miljoner kronor. När experten var klar med sin förvaltning hade hon en skuld på en miljon kronor.

Källa:
Aftonbladet: Banken slarvade bort arvet
Indexfunds The 12-step-program, s51, ifa.com
Show comments
Hide comments

3 kommentarer:

 1. Herre gud människa, du kan väl ändå inte använda Aftonbladet som källa?!

  SvaraRadera
 2. Givetvis inte, om du läser artikeln ser du att huvudelen av den har en helt annan källa.

  Jag använder http://www.twingly.com via Aftonbladet för att få besökare till indexfond.nu. Jag har fått in åtminstone 20 000 besökare den vägen hit och runt 50 000 stycken under 2008 till min kära hustrus sidor vilka har alstrat fina annonsintäkter.

  SvaraRadera
 3. Ja, troligen sa det ar

  SvaraRadera