Indexfonder vinner i längden

20071031

Spara med ränta på ränta istället för att låna med ränta på ränta. Det är ett av de absolut bästa privatekonomiska råden.

Om du ska låna pengar så gör det enbart till investeringar dvs sådant som ökar i värde, exempelvis en fastighet. En sådan placering bör ha en tidshorisont på 10 år eller mer för att den ska ge bra avkastning, och inte ens då kan man vara helt säker. Det kan när som helst komma ett fastighetsras vilket mången fått bittert erfara.

Det finns inga gratis luncher
Nobelpristagaren* och ekonomiprofessorn Milton Friedman kanske lät pessimistisk i sitt uttalande att "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch", men han hade rätt. I USA var det vanligt att äta gratis och bara betala för drinkarna. Krögarna visste att de gick runt på bara drinkarna och eftersom de fick fler kunder så tjänade de på affären. Det man förlorar på karusellen tar man igen på gungorna.

Räntefria lån fungerar på samma sätt. Kunderna tecknar ett slavkontrakt med finansbolagen. De tjänar bra på att kunderna missar en betalning och då kan de lägga på rejäla räntor och avgifter. "Eller dubbla avier, en med den höga räntefria inbetalningen och en annan med frestande lågt belopp. ", där räntan kan ligga 10-15 procentenheter över normal marknadsränta. Ofta medföljer ett kontokort och det är inte räntefritt.

Ett exempel är en kvinna som kom efter med betalningen två gånger totalt med fem dagars försening. Istället för att betala 24911 kr räntefritt fick hon betala ytterligare drygt 3000 kr i ränta och avgifter.


källa
http://sydsvenskan.se/ekonomi/article276595.ece
Ordspråksboken 22:7

* Riksbankens ekonomipris till minne av Alfred Nobel är den rätta termen.
Läs mer!

20071030

"Den säkraste placeringsstrategin vid introduktioner är att teckna och snabbt sälja."

Under lång tid har denna anomali existerat på marknaden; Nyintroduktionsanomalin, vilket innebär att man tjänar på att köpa en nyintroducerad aktie och sälja den skyndsamt. Telia var ett sådant exempel och det finns många.

Investeringsproffsen känner till detta och köper introduktioner och säljer dem samma dag.

Ekonminyheterna.se skriver: "En genomgång som DI har gjort av alla introduktioner från 2002, visar det sig att de som tecknat sig för aktier i introduktionserbjudanden från riskkapitalkändisarna EQT, Nordic Capital och Industri Kapital tjänat 5 till 7 procent på att sälja den första handelsdagen"

Detta är dock ingen garanti för att tjäna pengar. Det kan även gå åt andra hållet. Det gäller att sälja omedelbart, efter en dag har kursen sjunkit och efter 10 år finns ingen överavkastning enligt undersökningar.



____________________

(Om du kan hitta en länk till di.se från citatet ovan så infoga den gärna i kommentarerna.)
Läs mer!

20071029

Fler och fler pensionärer som lever längre och längre ska försörjas av färre och färre förvärvsarbetande som föder färre och färre barn. Idag bör de unga pensionsspara och politikerna bör beakta att pensionärerna kommer att vara kanske den mäktigaste väljargruppen i framtiden.

Man kan fråga sig; vem ska betala deras pensioner om de inte sparar själva?
Se detta korta flashdiagram om befolkningspyramiden - det är ingen pyramid längre.

Det finns många som anser att denna bild är alltför optimistisk. Det finns prognoser där pyramiden är helt upp-och-nedvänd år 2o50. Man ska vara uppmärksam på att under strecket så är det en prognos och i OECD-länderna räknar man med lägre födelsetal.

Invandring skulle kunna ändra denna dystra prognos. Om arbetskraft kunde röra sig fritt över gränserna skulle fler människor troligtvis flytta till oss, arbeta här, betala skatt och därmed balansera ut de dåliga födelsetalen. Samhällets vinst på varje född individ är ca 1 Mkr. Åtgärder som stimulerar nativiteten skulle även kunna vara till nytta.


källa:
SCB
Läs mer!

20071023

Skönt att kunna sitta lugn i båten. Har man investerat rätt så kan man luta sig tillbaka och slappna av. Inte behöver man bry sig om skräckveckan och domedagsrubriker som;

Tung dag för börskungarna
Iskallt besked från Electrolux
Årets börsuppgång utraderad
Börsfallet skvallrar om sämre tider
Atlas Copco floppar

Hemtex vinstvarnar

Alla investerare vet ju att det är uppgångar och nedgångar men de flesta tror tjurskalligt att de kan parera nedgångarna. Forskningen visar att det går inte. Har man tur kan man parera en nedgång genom att flytta till trygga sparformer men det går inte i längden.

"Faktum är att ingen kan välja rätta tidpunkt att gå in eller ur marknaden s.k. market timing. När 32 olika marknadsbrev jämfördes med S&P 500 Index över en 10-årsperiod, så slog inte ett enda av dem det breda marknadsindexet. Denna oförmåga att väja rätt tidpunkt, time picking, beror på att den största delen av uppgångarna och nedgångarna är koncentrerad till en tidsperiod på bara några få dagar. Under en 10-årsperiod var omkring 88% av den sammanlagda affärsvinsten koncentrerad till enbart 40 dagar. Det är omöjligt att välja ut de 40 dagarna i förväg. Professorer studerade 15 000 förutsägelser av 237 stycken marknadsbrev och konkluderade att 'Det finns inga bevis att marknadsbrev kan förutsäga marknaden'." (ifa.com)
Så lyssna på Warren Buffet när han säger:

"Bästa sättet att äga vanliga aktier är genom en indexfond."



Läs mer!

20071020

Fondbolag betalar skyhögt mer för reklam än för etik skriver Svd

"De så kallade etiska fonderna lägger ned en bråkdel på aktiv etisk förvaltning jämfört med vad de lägger på reklam."

Vetenskaplig forskning visar att aktiv förvaltning inte fungerar. Möjligtvis kan viss fundamenta vara relevant. Aktiv förvaltning kanske fungerade förr när marknaderna var illikvida men idag måste en förvaltare eller ett team av förvaltare slåss
miljontals andra intelligenta placerare och mot superdatorer som sköter aktieköp och försäljningar.

Så fonderna gör rätt när de följer index. Att de överhuvudtaget lägger en enda krona på aktiv förvaltning visar att de har minimal insikt i vetenskap och beprövad erfarenhet.

källa:
ifa.com
Läs mer!